tavuk haşlama püf noktaları
Tavuk haşlama püf noktaları ve bütün tavuk nasıl haşlanır? Yemek konusu ile ilgilenen biri olarak, yıllarca evde tavuk yemeği yaptım ve tavuk haşladım. Tavuğu en fazla düdüklü tencerede haşlarım. Tencerede haşladığım zamanlar olmuştur. Çoğunlukla haşladığım tavuğu beğenerek yemedim. Beğenmeme sebebim; tavuk tadının olmaması, haşladığım tavukta garip bir kokunun hissedilmesi ve tavuk suyu ile yaptığım pilavlarda lezzet açısından bir farklılık görmememdir. Bu olumsuzlukları aldığım tavuğa bağlar, demek ki çiftlik tavuğu böyle bir şey der geçerdim. Tavuk haşlamada, kendimin kusurlu olduğunu hiç düşünmedim. Kendimi bu işten analyan biri olarak gördüğümden, tavuk haşlarken hata yapmama sebep yoktu.
Marketten tavuk alırken genellikle 1.5 kilo civarı tavuk seçer, düdüklüde 15-17 dakika arasında haşlardım. Yabancı bir tv kanalında fırında aşçı hindi pişiriyordu. Hindinin kilo olarak ağırlığını söyledi ve bu hindi fırında şu kadar sürede kızarır dedi. Bu sözü duyduğumda kafam dank etti. Aklıma haşladığım tavuklar geldi ve tavukları doğru sürede haşlamadığımı düşündüm. Düşündüm de, tavuk haşlamada doğru süre ne idi, o süreyi bilmiyordum. Uzatmıyayım, haşladığım tavukların ağırlığını, pişme süresini, tuz ve su miktarını değiştirerek deneme yanılma yoluyla (not tutarak) kayıt altına aldım. Haşladığım tavuklar arasında lezzetini beğendiğim tavuklarla ilgili notu kullanarak tekrar tekrar tavuk aldım ve haşladım.
Bu çalışmam sayesinde tavuk pişirme süresini çözdüm. Tavuğun güzel piştiğini yiyenler söylüyordu, ama fazla lezzetli olduğunu kimseden duymadım. Kendimde haşladığım tavuklarda fazla lezzet olmadığını fark ediyordum. Sorunun, tavuk haşlama suyunun fazla oluşuna bağladım. Doğru bir saptamaydı, tavuk haşlama suyunu yarı yarıya düşürdüm. Önceleri suyu 5-6 su bardağı kullanıyordum. Tavuğu temizledikten sonra, her zaman soğuk su içine koyar, kaynamaya başlarken çıkarır, suyunu değiştirir sonra haşlardım. Bu yöntemin yanlış olduğunu deneme yanılma yoluyla öğrendim. Şimdi tavuğu temizler, düdüklüye koyar, üzerine tavukla yüz yüze kaynar su doldurur, yüksek ısıda bir taşım kaynatır, köpüğünü aldıktan sonra, suyunu değiştirir, tuzunu ve suyunu ayarlar haşlarım.
Bu deneyimim ve çalışmam sayesinde düdüklü tencerede tavuk haşlama sorunumu çözdüm. Haşladığım tavuklar lezzetli, haşlama suyu berrak ve kokusu enfes. Düdüklüde tavuk haşlamak için, yazdıklarım arasında epeyce püf noktası var. Bu yazının düdüklü tencerede tavuk haşlama konusunda kendi eksiklerinizi görme veya düşünme fırsatı yaratacağına inanmaktayım. Tavuk ağırlıklarına göre düdüklü tencerede (haşlama) pişirme sürelerini klasik tatlar sitesinden alabilirsiniz. Yazımı sonuna kadar sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.