kendi sucuğunu kendin yap


Evde kendi sucuğunu kendin yap, ne yediğini bil. Uzun zamandır evde sucuk yaparız. Sucuk işine, bağırsağı doldurarak başladık. Bu iş, fazla zaman gerektirdiğinden; sucukta basan ev için, kıyma makinası aldık. Uzatmıyayım, kıyma makinasıda bizlere fazla pratik gelmedi ve işi torba sucuk yapımına çevirdik. Pamuklu bezden torba hazırladık ve evde sucuğu bu torbanın içinde kurutuyoruz. Sucuk yapma doğrudan baharat ölçüleriyle ilgi, sucuğun eti ikinci planda. Sucuk işini deneme yanılma yöntemiyle çözdük ve evde enfes sucuklar yapıyoruz. Sucuk yapmak isterseniz, tarifimi deneyebilir ve iyi sonuç alabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sucuk yapım malzemesi:

  • 1 kilo dana döş kıyması (bir kez çekilmiş)
  • 40 gr. soyulmuş sarımsak
  • 20 gr. acı toz biber
  • 20 gr. tatlı toz biber
  • 20 gr. kimyon
  • 20 gr. tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 fiske yenibahar veya toz çemen
  • 1 çay kaşığı silme toz karanfil (isterseniz)
  • 1 çay kaşığı silme toz tarçın (isterseniz)
  • 1 çay bardağı içme suyu


Evde sucuk yapımı:
Sarımsağı dibekte dövün. Bütün baharatları tuz dahil, bir kaseye koyun ve karıştırın. Bir sini veya leğen içine kıymayı ufak parçalara bölerek yayın. Üzerine sarımsağı, baharatları ve 1 çay bardağı içme suyunu serpiştirin. Parmak uçlarınızla baharatları kıymaya yedirin. Bu işlemi 3-4 kez tekrarlayın. Bu işlemi parmak uçlarıyle yapın, sakın kıymayı yoğurmaya kalkmayın. En son hazırladığınız sucuk harcını bir kaba koyun, üzerini düzelttikten sonra kabı kapayın. Harcı buzdolabında bir gece bekletin.

Sabah harcı alın, bir iki kez parmak uçlarınızla karıştırın ve torbaya sığacak şekilde rulo yapın, torbaya koyun. Rulo üzerine bastırarak 2-2.5 cm. yayın. Torbayı bir gece ızgara üzerinde yatay olarak dinlendirin. Sucuk sertleştiğinde serin bir yere asın ve kurumasını bekleyin. İkinci günden sonra her gün üzerine fıs fısla su püskürtün. Sucuk en fazla 6 gün içerisinde kuruyacaktır. Kuruyan sucuğu dilimleyin, streçleyin ve dondurucuda saklayın. Afiyet olsun.