arpa göcesi nedir

arpa göcesi

Kabuğu soyulmuş ve kırılmış arpa tanelerine arpa göcesi veya arpa yarması adı verilir. Arpa yarmasının buğday yarmasından farkı ise, buğday yarması su içinde haşlanır. Arpa yarmasının böyle bir işlemi yoktur. Arpa yarması veya göcesi yapılacak arpa bol su ile yıkanır. Yıkanmasındaki amaç, arpanın kabuğu ve diğer istenmeyen arpa içindeki çerçöp'ün ayıklanmasıdır.

Arpa yıkandıktan sonra, açık ve güneşli havada büyük bez veya kilim üzerine yayılır. Yayılan arpa güneş yardımıyle kurutulur. Eskilerde arpa hasatı elle yapılır ve dövenle dövülerek taneleri çıkarılırdı. Açık alanda yapılan bu işlem sonucu arpa içinde taş, çakıl olabilirdi. Kuruyan arpa taş, çakıldan tenmizlenmesi için elle ayıklanırdı.

arpa

Şimdilerde tarım makineleştiğinden, arpanın ayıklama sorunu ortadan kalktı. Yıkanıp kuryan arpa değirmene götürülür ve değirmende yarılır veya kırılır. Resimde gördüğünüz arpa kırmasıdır. Adına dilediğiniz ismi verebilirsiniz; arpa göcesi, arpa kırması veya arpa yarması hangisi hoşunuza giderse. Arpa göcesi ile bilinen yoğurtlu göce çorbası yapılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir