hamur beze nasıl yapılır



Hamur beze nasıl yapılır? Beze nedir? Hamurdan bir parça kopartılıp yuvarlanırsa, beze veya pazı adını alır. Kusursuz olarak dairesel yufka açmanın birinci şartı, hamur bezesini tam olarak küre şeklinde yapmaktır. Beze düzgün yapılırsa açılan beze tam olarak dairesel olur. Beze yapmanın çeşitli yolları vardır. 1. Hamur avuç içine alınır, parmaklar arasında sıkıştırılarak istenilen irilikte beze yapılır. 2. Hamurdan bir parça kopartılır, iki avuç içinde baş parmak ileri geri hareket ettirilip yuvarlayarak beze yapılır. 3. Bir parça hamur düz bir zemine konur ve avuç iç yüzeyi arasında yuvarlayarak beze yapılır. 4. Hamurdan bir parça alınır ve koni şekli verilir. Yapılan koni tabanı üzerine oturtulur ve tepe noktasından avuç içi ile bastırılır.

Hamur bezesi yapmanın en kolay yolu, istenilen irilikte hamur parçasına koni şekli vererek beze yapmaktır. Bu yöntemle yapılan hamur bezeleri oklava ile açıldığında, kusursuz bir daire şeklini alır. Bu iş nasıl yapılır? Hamur yoğurulur ve rulo yapılır. Rulo istenilen büyüklükte parçalara bölünür. Bölünen her parça koni yapılır. Yapılan koni tabanı üzerine oturtulur ve tepesinden bastırılarak yassı halde beze yapılmış olur. Hamur parçasını koni yapmak gayet kolay. Yapılması gereken; sol el zemine duvar gibi dik tutulur ve yanına hamur parçası konur. Sağ el hamur parçası üzerine açılı olarak konumlandırılır ve ileri geri hareket ettirilerek koni şekli verilir. Bu yöntem en fazla, mayasız hamurların beze yapımında kullanılır.

 hamur parçasına koni şekli verilmiş


hamur koni tabanı üzerin oturtulmuş


hamur koninin tepesinden bastırılmış ve yassı beze yapılmış


yassı beze, oklava ile yufka açılmış