çemenli pastırma çeşitleri

Çemenli pastırma çeşitleri: Pastırma çoğu zaman kahvaltı sofralarında görünse de mutfaklarımızda pastırmanın doğrudan birkaç çeşit yemeği yapılır. Daha çok, diğer yemeklerin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Bakliyat yemeklerinde, sebze yemeklerinde, börek, çörek ve keklerde, tavuk ve hindi yemeklerinde, yumurta yemeklerinde ve salatalarda pastırma katkı malzemesi olarak kullanılır. Bu yolla, onlaraca çeşit yemeğin hazırlanmasına eşlik eder. Pastırma denildiği vakit ilk akla gelen Kayseri ilimiz, sucuk ve pastırmasıyle ünlüdür.

Pastırma, kendine has üretim yöntemleriyle büyükbaş hayvanların eti kullanılarak imal edilen bir et ürünüdür. Pastırmanın ana maddesi et, tuz ve çemendir.  Pastırma imalatında muhtelif sayıda baharat kullanılır ve bu baharatlar içerisinde pastırmaya en belirgin aromayı yükleyen çemendir. Büyük alışveriş merkezlerinin şarküteri reyonlarında gördüğümüz, pastırmaların üretimi sırasında kullanılan etin özelliğine göre çeşitleri vardır. Bunların bazıları şunlardır, sırt, kuşgömü, şekerpare, kürek, kenar mehle, eğrice, kapak, döş, etek, bacak, orta bez, kavrama, meme, omuz, dilme, kelle, kanlıbez ve tütünlüktür.

Pastırma imalatında kullanılan etin kalitesi, pastırma kalitesini de belirler. Pastırma alışverişlerinde pastırmayı makinalarda doğratmayıp, bıçak kullandırmanız tavsiye edilir. Pastırma besin değeri olarak, protein, karbonhidrat, kolesterol, yağ, B, E, K vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, çinko, selenyum gibi mineralleri içerir.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır