Yer Fıstığı

Yer fıstığı baklagiller ailesinden bir bitkidir, meyvesini toprak altında verir. Kabuklu ve iç olarak, kavrularak, daha çok mutfaklarımıza çerez olarak girer. Yer fıstığı her şeyi ile yararlı bir bitkidir. Yağı çıkartılır, kokusuz olan yağı zeytinyağından incedir. Yer fıstığının yağı çıkartıldıltan sonra kalan posası, hayvan yemi olarak kullanılır. Batılı ülkelerde yer fıstığı yağı, yemeklik olarak kullanıldığı gibi, sabun yapımında da kullanılır. Ayrıca biyodizel yakıt üretimi için de yer fıstığı yağı kullanılmaktadır.

Yer fıstığı kabukları sunta yapımında ve yakacak olarakta kullanılmaktadır. Yer fıstığı mutfaklarımıza tek başına çerez olarak girse de, ezmesi, çorbası, kimi salata ve tavuk yemeklerinde katkı malzeme olarak kullanılır. Bunun yanında kek, kurabiye, helva ve tatlı yapımında kullanılır. Piyasada ticari olarak şekerlemeler, fıstık katkılı çikolatalı ürünler ve fıstık ezmesi olarak üretilerek satışa sunulur. 
Sağlığımız bakımından çok yararlı bir besin olan yer fıstığı için, uzman görüşü şöyledir. Yer fıstığı kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar ve yüksek kolestrolü düşürür. Besin değeri olarak yer fıstığı, karbonhidrat, protein, B vitamini yönünde çok zengin, sıfır kolestrol, kalsiyum, sodyum, fosfor, potasyum ve
magnezyum gibi mineralleri içerir.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir