Ekmek

Ekmek makinaları kullanılarak veya doğrudan klasik yöntemle el ile hamur yoğurularak ekmek yapımı. Makina da ekmek yapımı gayet kolaydır. Her marka ekmek makinasının kullanma talimatlarına uyarak, belirli ölçekteki malzemelerin makinanın hamur yoğurma haznesine konulması ve makinayı programlamak suretiyle yapılır. Klasik yöntemlerle yapılan ekmekler ise, birazcık bilgi birikimi el ve göz alışkanlıklarını beraberinde getirir.
Mutfaklarımızda veya fırınlarda yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamurlar malzemelerin belirli bir ölçüde kullanılması gerekir. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir. 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz. Un ağırlığının % 1.5 kadar da maya kullanılır. Yani, 15 gram maya. Bu standart ölçülerde ki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. gelir. Yalnız, her un kalite bakımından farklı olacağı için, unların su kaldırma kapasitesi farklı olacağından, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir. Her nasıl olursa olsun, hamur yoğurmanın standart ölçü formülü değişmez.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/