Ekmek

Beslenmemizde ekmeğin önemli bir yeri vardır. Un, su, tuz ve mayanın belirli oranlarda karıştırılarak yoğurulan hamurun mayalanıp şekil verilip pişirilmesiyle elde edilir. Hamur yoğurulurken içerisine ilave edilen katkı malzemelerle ekmek isim alır. Normal ekmek, kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, mısır ekmeği, patatesli ekmek, soyalı ekmek, köy ekmeği ve daha sayamadığım onlarca çeşiti vardır. Mutfaklarımızda ekmeği iki tür yöntemle üretiriz.
Ekmek makinaları kullanılarak veya doğrudan klasik yöntemle el ile hamur yoğurularak ekmek yapımı. Makina da ekmek yapımı gayet kolaydır. Her marka ekmek makinasının kullanma talimatlarına uyarak, belirli ölçekteki malzemelerin makinanın hamur yoğurma haznesine konulması ve makinayı programlamak suretiyle yapılır. Klasik yöntemlerle yapılan ekmekler ise, birazcık bilgi birikimi el ve göz alışkanlıklarını beraberinde getirir.
Mutfaklarımızda veya fırınlarda yapılan ekmekleri üretmek için, yoğurulan hamurlar malzemelerin belirli bir ölçüde kullanılması gerekir. Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir. 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz. Un ağırlığının % 1.5 kadar da maya kullanılır. Yani, 15 gram maya. Bu standart ölçülerde ki hamur malzemeleri kullanılarak yoğurulan hamur ağırlığı 1685 gr. gelir. Yalnız, her un kalite bakımından farklı olacağı için, unların su kaldırma kapasitesi farklı olacağından, unların randımanına göre hamur ağırlıkları farklı olabilir. Her nasıl olursa olsun, hamur yoğurmanın standart ölçü formülü değişmez.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir