ekşi mayalı hamur nasıl kabartılır

Ekşi mayalı hamur nasıl kabartılır? Ekşi maya ile ilgilenen kişiler bilirler. Ekşi maya ile hamuru yoğurduktan sonra, hamuru kabartmak sorundur. Ekşi maya sadece sıcak yaz aylarında kullanılmaz. Birde bunun kış mevsiminin soğuk günleri var. Soğukta ekşi mayalı hamuru kabartmak başlıbaşına çekilen bir çile. Ekşi mayalı hamur ile ekmek yaparken, hamuru iki defa kabartmak gerekir.

Hamuru ilk yoğurmadan sonra kabartmak birincisi, ikincisi de hamura şekil verip pişirileceği tepsi veya pişirilecek kaplara konduktan sonraki (tepsi mayalanması) kabartmadır. Ortam uygun değilse yoğurulan hamurun iki katına çıkmasını beklemek bir çiledir. Uzun zamandır ekşi mayalı ekmek yapan biri olarak kolayını buldum. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini kapatır ve önceden 35 dereceye ısıttığım fırına sürer ve kabarmasını beklerim.

Hamur tam bir saat içinde iki katına çıkar. Fırını sürekli çalıştırmam. Fırının içine hamuru koyar ve fırını açarım. Fırının ışığı söndüğünde fırının elektiriğini kapatırım. Yarım saat sonra bir 10 dakika daha fırını açtıktan sonra kapatırım. Hamuru tepsiye veya kalıba koyduğuğumda tepsi mayası için yine aynı işlemlerle fırını kullanırım. Denemenzi tavsiye ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

pilava ne kadar yağ konur

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir