sütün dibinin tutmaması için

dibi tutmuş tencere

Sütün dibinin tutmaması için ne yapılır? Tencerede süt kaynatırken en büyük sorun dibinin tutmasıdır. Daha doğrusu, sütün yanması ve karbon haline dönüşmesidir. Bu durum sağlık açısından risk taşır. Ayrıca, dibi tutumuş tencerede kaynayan sütte renk değişikliği olur. İleri safhada süt tadında acılık oluşur. Süt durup dururken dibi tutmaz. Sütün dibini tutturmak bizim elimizde olan bir şey.

Sütü teflon tencerede veya tabanı ince olan tencerede kaynatmaya kalkar isek, mutlaka dibine tutacaktır. Sütün dibinin tutması her ne kadar ince tabanlı tencerede olsada, önemli olan ocak ısı ayarıdır. Süt kaynatırken ocak alev ayarı, orta ısı ayarını geçmemelidir. Dolaptan çıkmış soğuk sütü tencereye koyduktan sonra mutlaka süt ısınıncaya kadar dipten karıştırılmalıdır.

Süt karıştırılmaz ise, mutlaka dibi tutacaktır. Kalın tabanlı tencere süt kaynatmak için ideal tenceredir. Süt kaynatırken dibinin tutmaması için en önemli tedbir; tencereye süt koymazdan önce, çeşme suyu ile tencereyi bir kez çalkaldıktan sonra sütü koymaktır. Elbette ocak ısı ayarını orta ısının üzerine çekmemek şartıyle. Önerimi deneyin ve sonucu görün, bundan böyle sütünüz dibine tutmayacaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

pilava ne kadar yağ konur

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir