turşu salamura ölçüsü


Turşu salamura (suyu) ölçüsü; kişinin turşu kurmadaki deneyimine bağlıdır. Bu nedenle turşu salamurasının hazırlanmasında tek doğru ölçü yoktur. Turşu suyunun hazırlanmasında kullanılan malzemelerin miktarları, salamuranın kalitesini belirler. Önemli olan; hazırlanan turşu suyu turşunun tadını, görüntüsünü bozmayacak ve ayrıca turşuyu küflenmekten ve diğer oumsuzluklardan koruyacaktır.

Turşu salamurası hazırlanmasında gerekli olan üç malzemedir. Bunlar su, tuz ve sirkedir. Su kaynamış çeşme suyu veya şişelenmiş su olacaktır. Tuz ise, salamura için satılan kaya tuzu tercih edilecektir. Her çeşit sirke salamurada kullanılır olsa da, üzüm sirkesi vazgeçilmezlerdendir. Sonuç olarak; turşu yapmanın en önemli ayrıntısı, salamura suyunun hazırlanmasıdır.

Turşu yapımında edindiğim deneyimlerim sonucu, salamura hazırlarken aşağıda kullandığım malzemeler ve miktarları yenilebilir turşu yapımına faydalı olur. Bu ölçülerle hazırlanan salamura, turşunun dengeli tat ve aromasını sağlar. Bazı turşularda limon tuzu daha iyi sonuç veriyor. Limon tuzu kullandığım turşularda 100 gr. üzüm sirkesi yerine 40 gr. sirke ve 5 gr. da limon tuzu kullanıyorum.

1 Litre salamura (suyu) yapımı için:
1 litre içme suyu
100 gr. üzüm sirkesi
50 gr. salamura kaya tuzu
40 gr. toz şeker
10 gr. sarımsak

Salamurada limon tuzu kullandığımda; 1 litre suya 40 gr. üzüm sirkesi, 5 gr. limon tuzu kullanırım.

Turşuda fermantasyon Hızlandırıcılar:
Toz şeker, kuru nohut

Turşuda koruyucular:
Sirke, tuz, limon tuzu

Tatlandırıcılar:
Sarımsak, maydanoz, kereviz sapı, karabiber, arnavut biberi, karanfil, defne yaprağı,

Hazırlanan turşu ışıksız ve en fazla 20°C derece ortamda muhafaza edilir. Fazla ısı, turşunun bozulmasına neden olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir