buğday nasıl pişirilir


Aşurelik buğday nasıl pişirilir veya nasıl haşlanır? Bilirsiniz, aşurelik buğday aşure ve bazı yemeklerin yapımında kullanılır. Aşurelik buğday ile ne yapılacaksa yapılsın, mutlaka haşlanması gerekir. Çoğu insanımız aşurelik buğdayın haşlanmasından bi haber. Buğdayı ıslıyor, tencerede haşlıyor ve adına buğdayı pişirdim diyor. Bu nedenledir ki, çoğu insanın yaptığı aşure beğeni toplamıyor. Aşurelik buğdayın haşlanması için (kuru bakliyata benzer) bir gece su içinde ıslatılması lazım. Bu süre en az 8 saat olmalıdır. Aşurelik buğday üç aşamadan sonra kullanılacak hale gelir. Bunlar; buğdayın ıslanması, buğdayın haşlanması ve buğdayın helme salmasının beklenmesidir.

Aşurelik Buğday

İhtiyacınız kadar aşurelik buğdayı su bardağı ile ölçün, tencereye koyun, üzerini 4-5 santim kapatacak miktarda soğuk su koyun, kapağını kapatın ve bir gece dinlendirin. Sabah tenceredeki suyu dökün. Size örnek olsun diye, 1 su bardağı aşurelik buğdayın nasıl pişirldiğini anlatacağım. Akşamdan ısladığınız 1 su bardağı buğdayı tencereye koyun ve üzerine 8 su bardağı soğuk su ilave edin. Tencereyi aralıklı kapatın ve yüksek ateşte tencereyi kaynatın. Tencere kaynamaya başlayınaca, ocağı tamamen kısın ve buğdayı 45 dakika haşlayın. Süre bitiminde tencereyi uygun bir yere alın, üzerini bataniye gibi örtü ile örtün ve 3 saat dinlendirin. Buğday süt benzeri salgı salar ve koyulaşır. İşte buna heleme denir. Buğday helmeleştikten sonra, dilediğiniz yerde kullanabilir veya derin dondurucuda sakalyabilirsiniz. Afiyet osun.