sütünüzü kaynatırken taşırmayın



Evde sütünüzü kaynatırken taşırmayın. Özellikle evde yoğurt yaparkan fazla miktarda süt kullanılır. Tencereye konan süt miktarının fazlalığı nedeniyle sütün kaynaması epey uzun sürer. Bu nedenle ocak üzerinde sütün kaynamasını beklemek, insanın canını sıkar. Süt taşmasını önleyen piyasada çeşitli mutfak aletleri mevcuttur. Bu aletlerden birini kullanarak sütün taşması önlenebilir. Piyasada süt taşı denen seramik ve cam malzemeden yapılmış küçük aletlerin yanında, çelik süt kaynatma kabı da aynı işi görür. Süt taşı sütün taşmasını önlemesine önler ama, çok ses yapar kullanmaktan vazgeçersiniz.

 Bana göre sütü taşırmamak için en güzel yöntem; evde bulunan tahata kaşık, tahta kepçe veya tahta karıştırma aletleri kullanmaktır. Resimde göründüğü gibi sütü tencereye koyun ve üzerine de tahta bir kaşık koyun. Kaşık tencerenin tam orta yerinde olması gerekir. Ardından ocağı yakın ve işinize bakın. Kesinlikle sütünüz kaynadıktan sonra bol köpük yapacak. Köpük kaşığa takılacak, bölünecek ve en son sönecek. Kabaran süt köpüğü kaşığa takıldıktan sonra, tencerden dışarı taşmayacaktır.

Resimde kalın tabanlı, 4 litre hacimli çelik tencere içinde, 3 litre süt kaynarken görüntüledim. Bu sütü kaynatmaktaki amacım, yoğurt yapmaktı. Sütü tencereye koyduktan sonra, ocağın büyük gözünü yaktım, tencereyi üzerine koydum ve ocağı orta ateşe ayarladım. Sütü dolaptan çıkarmıştım, süt 35 dakika bitiminde kaynamaya başladı, köpürdü, kabardı ve taşmadı. Süt kaynamaya başladıktan sonra ocağın ayarı ile oynamadım. Aynen orta ateş ayarı ile 20 dakika daha sütü kaynatmaya devam ettim. Bu yöntemi denerseniz, sütünüzü taşırmaz ve ocağınızı kirletmezsiniz.