çilek nasıl saklanır


Evde taze çilek nasıl saklanır? Satın alınan taze çileği, evde bozulmadan saklamak herkesin sorunu. Çileği saklamayı düşünmeden önce, pazar veye market alışverişlerimizde nasıl bir çilek almalıyız ki, evde birkaç gün bozulmadan dayanabilsin? Çilek alırken üsteki resimde görünen çileklere benzer; pörsümemiş, zedelenmemiş, bozulmamış çilek almalıyız. Aldığımız çileğin poşetini bir yere vurmadan, yani zedelemeden ve vakit kaybetmeden eve ulaştırabilmeliyiz.

Çilek meyvesi dalından koparıldıktan sonra taze kalma ömrü taş çatlasın 3 gün. O da, iyi muhafaza etmeye bağlı. Üç gün sonra çilek ne kadar muhafaza edilirse edilsin, bünyesinden su kaybederek büzüşmeye, pörsümeye ve çürümeye başlar. Çilek meyvesi, nemi, suyu, güneşi ve soğuk ortamı sevmez. Yani; çilek aldığınıda yıkamıyacaksınız, su değmiş çileği diğerlerinin arasından alacaksınız, naylon poşet içerisinde, kapalı kaplarda çileği saklamayacaksınız. En doğru yöntem, çileği kese kağıdı içinde serin yerde saklamaktır. Dondurucuda çilek, birbirine değmeyecek şekilde bir kap içinde dondurulur. Ardından donmuş çilek poşetlenir.


Tabaklı resim, birinci resimin üçüncü gün hali. Çilek, alındığı günden üçüncü güne kadar (bir kısmını yedikten sonra kalanlar) dayanabildi. Resime dikkat ederseniz, çileğin su kaybederek pörsüdüğünü görebilirsiniz. Bu çileği eve getirdikten sonra, karton kutu içine tek tek dizdim ve serin ve havadar olan panjurlu balkonuma koydum. Çileğinizi birkaç gün bozulmadan korumak istiyorsanız, yaptıklarımı uygulayabilirsiniz. Satın aldığınız çileği üzeri açık, karton kutu veya benzeri birşeye koymuş olsanız bile, kesinlikle mutfakta ve buzdolabında saklamayınız.
mutfakbilgileri©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir