çiğ makarna nasıl yapılır, malzemesi ve yapımı


Çiğ makarna nasıl yapılır, malzemesi ve yapımı: Baklava, börek yapımında kullanılan un, yumurta ve tuz ile yoğurulan hamurla evde makarna yapılabilir. Evde yapılan makarnanın tadı, hazır satılan makarnalardan daha güzel olur. Elbette, evde makarna yaparken uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar arasında unun kalitesi birinci önemdedir. Diğerleri ise, hamur yoğurmada kullanılan (yumurta ve tuz gibi) malzeme miktarlarıdır. Yarım kilo makarna yapmak için; yaklaşık 3 tane orta boy yumurta, 300 gr. un ve 1 çay kaşığı silme doldurulmuş tuz yeterlidir. Bu malzemelerle yapılan ev makarnası, piyasada satılan kaliteli makarnalardan (tat ve lezzet bakımından) daha da güzel olduğunu söyleyebilirim.


Ev yapımı makarnanın un miktarı, kullanılacak yumurtanın ağırlığına göre hesap edilir. Piyasada satılan yumurtaların ağırlık sınıfı vardır. Aşağıda verilen bilgiler A sınıfı yumurtaların ağırlıklarıdır.
72 gr. üzerinde olan yumurtalar " XL" harfleri ile gösterilir ve çok büyük yumurta olarak tanımlanır.
63 gr. ile 72 gr. ağırlığı olan yumurta "L" harfi ile gösterilir ve büyük yumurta olarak tanımlanır.
53 gr. ile 62 gr. ağırlığı olan yumurta "M" harfi ile gösterilir ve orta yumurta olarak tanımlanır.
Ağırlığı 52 gr. ve 52 gr. dan küçük yumurtalar "S" harfi ile gösterilir ve küçük yumurta olarak tanımlanır.
Makarna yapımında hangi boy yumurtayı kullanacaksanız, ona göre un miktarınıda belirlemeniz gerekecektir.

Ev yapımı makarna yapmak için un miktarı şöyle belirlenir. Makarna hamurunda kaç tane yumurta kullanmak isterseniz; yumurtaları kabuğu ile birlikte (bütün olarak) teraziyle tartın. Tartıp bulduğunuz ağırlığı 1.5 sayısı ile çarpın. Çarpma sonucu bulduğunuz rakam, gram cinsinden un miktarıdır. İşte, makarnanızı yaparken ölçülere dikkat ederseniz, nefis lezzette makarnanızı yapmış olursunuz. Makarna yapımı malzeme ölçüsü, aynen pirinç pilavı yapımı gibi; 1 gram yumurta için 1.5 gram un gerekir. Tuz ölçüsü ise, her bir yumurta için bir fiske tuz yeterlidir.

Ev makarnası nasıl yapılır? Hamur yoğurma kabı içine böreklik un elenerek konulur. Unun ortası havuz şeklinde açılır, yumurtalar kırılır ve tuz serpilir. Ardından el ile önce yumurta karıştırılır, sonra un karıştırılarak hamur özleşinceye kadar yoğurulur ve tek beze yapılır. Hamur istenirse streçe sarılarak 15-20 dakika dinlendirilir veya doğrudan (merdane veya oklava ile) yufka açılarak istenilen şekil ve kalınlıkta kesilir. Açılan yufka kesim kolaylığı bakımından rulo yapılır veya katlanarak kesilir. Kesilen makarna tepsi içerisine alınarak kurutulur. Taze kesilmiş ev makarnası sertliği tercihinize bağlı olarak 5 ila 7 dakika arasında bol su içinde haşlanır. Takır takır kurutulmuş ev makarnası sert veya yumuşaklığı damak tadınıza göre 14 ila 17 dakika arasında haşlanır.
mutfakbilgileri©

Bu blogdaki popüler yayınlar

pilava ne kadar yağ konur

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir