kuru fasulye ve nohut yemeği hakkında bilgi


Kuru fasulye ve nohut yemeği hakkında bilgi: Kış mevsiminde en çok tüketilen iki ana yemek, nohut ve kuru fasulyedir. Bu iki yemeğin yapımı aynıdır. Yemek yapmaya yeni başlayanlar bu yemeklerden birini yapmasını öğrenirse, diğer yemeğin nasıl yapılacağını öğrenmesi gerekmez. Çünkü iki yemeğin yapımı, ufak tefek değişikliklerle aynıdır. Her iki yemekte kullanılan malzemeler; yağ, soğan salça, su ve tuz ortaktır. Malzemelerin ortaklığı dışında nohut ve kuru fasulye bakliyat ürünleri içerisinde yer alır, aynı familyadandır. Bilirsiniz, nohut ve kuru fasulyenin yemeğini yaparken geç pişer, çünkü her ikiside kurudur.

Nohut ve kuru fasulyenin pişmesini kolaylaştırmak için, uzun bir süre su içerisinde tutularak tanelerin yumuşatılması sağlanır. Su içerisinde tutulan nohut ve kuru fasulye taneleri doğal olarak bünyesinde su toplayarak şişer. Örneğin; bir gece boyu su içerisinde bırakılan nohut, ya da kuru fasulye üç katı şişer. Diyelim ki, bir ölçek nohut veya kuru fasulyeyi su içerisinde akşamdan sabaha kadar ıslattınız; sabah nohut veya kuru fasulyenin suyunu süzün ve aynı ölçekle ölçün, üç ölçek nohut veya kuru fasulye ölçersiniz.


Nohut ve kuru fasulye yemeği yapıldıktan sonra bekledikçe lezzeti artar. Hele yemeği bir gün beklettikten sonra yerseniz, yemeğin ne kadar lezzetli olduğuna şahit olursunuz. Çünkü, nohut ve kuru fasulye yemeği bekledikce helmeleşir ve bu haliyle de yemeğin suyu koyulaşır, kıvam alır. Aynı durum, yapılan bütün bakliyat türü (mercimek, kuru börülce, kuru barbunya fasulyesi gibi) yemek çeşitleri için geçerlidir. Yapılan yemeğin pişirildikten sonra, uzunca bir süre bekletilmesi sonucu; diğer yemeklerin de lezzeti artar. Yemek bekledikce yemeğin suyu ve tanesinin lezzeti birbirine karışır.

Nohut ve kuru fasulyenin raf ömrü iki yıldır. İki yıl ömrünü dolduran nohut ve kuru fasulyenin yemeğini yaptığınızda durumun nasıl olduğunu görebilirsiniz. Bir kere nohut ve kuru fasulye uzun süre beklemekten rengi değişmiş ve hacmi küçülmüş olur. Pişirmek için ıslattığınızda yeteri kadar tanelerin şişmediğini görürsünüz. Miadı dolmuş, yani son kullanma tarihi geçmiş nohut ve kuru fasulyenin etli veya etsiz yemeğeini de yapsanız, yediğinizde o güzelim nohut ve kuru fasulyenin tadını alamayacaksınız.
mutfakbilgileri©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir