salça küflenmeden nasıl saklanır


Salça küflenmeden nasıl saklanır konusu mutfaklarda büyük sorundur. Bu sorun evde yapılan ev salçalarını ilgilendirmez. Çünkü, evde yapılan salçalarda salça küflenmesinin önüne geçmek için tuz kullanılır. Salça küflenmesi sorunu bakkal veya markette satılan teneke kutulu konserve salçalarını ilgilendirmektedir. Konserve salçalar tuz kullanılmadan üretilir ve teneke kutu açıldıktan sonra küflenmeye başlar. Konserve salçaları küften korumak için en etkili yol, salçaya belirli bir oranda tuz ilave etmek, ya da salçayı dondurmaktan geçer.

Salça derin dondurucuda dondurulduğu zaman, tamamen katılaşacağından kullanılması imkansız hale gelir. Yani, salça derin dondurucuda dondurulmaz. Salça en güzel, buzluğu olan buzdolaplarının buzluk bölümünde saklayarak dondurmaktır. Ne var ki, şimdilerde çoğu buzdolaplarında buzluk bölümü bulunmuyor. Dolaplardaki buzluk yerini derin donduruculara bıraktı. Konserve salçaları küften korumak için; salçanın üzerine ayçiçeği yağı veya zeytinyağı ilave edilirse salça küften korunabilir diye bir inanç vardır. Bu inanç kısmen doğrudur, belirtilen yağları kullanmak salçayı belirli bir süre küflenmekten korur. Bir süre sonra salça tüketilmeden küflenmeye veya bozulmaya başlar.

Konserve salçanın devamlı kullanıcısı olarak ben salçamı "dolabımda buzluğu olmadığı için" tuzla karıştırarak bozulmaktan koruyorum. Bir kutu konserve salçayı açtıktan sonra, bir kap içerisine boşaltıyorum. Üzerine salçanın % 10 oranında tuz ilave ediyor ve güzelce karıştırıyorum. Ardından salçayı resimde göründüğü gibi kavanoza dolduruyor ve kapağını kapattıktan sonra buzdolabına kaldırıyorum. Bir kutu konserve salça 850 gr. geldiği için üzerine 85 gr. tuz ilave ediyorum. Bir kilo salçaya bir türk kahve fincanı dolusu tuz ölçü olarak kullanırsa, ölçü aletine ihtiyaç olmaz.
seramutfak©


Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır