trabzon hurması ile yapılan yemekler


Kurutulmuş trabzon hurması ile yapılan yemekler: Trabzon hurması; cennet hurması, cennet elması adı ile anılan turuncu renkte bir meyvedir. Bu meyve buruk olanı ve buruk olmayanı ile iki çeşittir. Buruk olanı tamamen olgunlaşmadan yenilmez. Çünkü, olgunlaşmamışı ısırıldığında ağızı burar. Buruk olmayanı ise, sert halde olgunlaşmadanda tüketilebilir. Bu meyve ülkemizde taze ve kurutulmuş olarak tüketilir. Mutfaklarımızda ise, kurutulmuşundan kek, kup, kurabiye, revani, irmik tatlısı yaparken katkı malzeme olarak kullanılır. Dünyada ise; dondurma, püre, tatlı, marmelat, krema, muhallebi yapımında kullanılır.

Trabzon hurmasının olgunlaşmamışı dallarından koparıldıktan sonra soyulur ve kaynar su içerisinde tutulduktan sonra iplere dizilir. Dizilen meyveler açık havada bir kaç hafta içerisinde kurur. Resimde göründüğü gibi meyve kururken, kurutulmuş incir gibi dış yüzeyi pudramsı bir görünüm alır. Aklınıza sevimsiz bir şey gelmesin, bu görünen beyazlık kurumuş meyvenin doğal halidir. Şimdilerde kurutulmuş Trabzon hurmasını piyasada bulmak mümkün. Gıda ile ilgili internet satış siteleri bu işi kovalıyorlar, konu ile ilgili ihtiyaç hasıl olursa aklınızda bulunsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

yanık sütten ne yapılır

pilava ne kadar yağ konur