tavuk marine sosu nasıl yapılır ve malzemeleri


Tavuk marine sosu nasıl yapılır ve malzemeleri: Sağlıklı beslenmemiz için aldığımız gıdalar arasında beyaz et'in yerini ve önemini anlatmaya gerek yok derim. Çünkü anlatacaklarım bilinenin tekrarından öteye gitmez. Zaten konumuzda böyle bir amacı gütmemektedir ve konununda bir otoritesi değilim. Fakat, beyaz etler arasında kümes hayvanlarından elde edilen ürünlerin mutfaklarımızda nasıl değerlendirilmesinin gerektiğine kafa yoran biriyim. Mutfak deneyimlerimi paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum, işim bu. Uzatmıyayım adı tavuk piliç fark etmez, bu hayvanların etlerinden kızartma veya ızgara yapmamız gerektiğinde nasıl bir sos hazırlamalıyız buna katkıda bulunuyorum.
Tavuk but, kanat, göğüs etleri doğrudan ızgara yapılarak tüketilebilir. Fakat çeşitli malzemeler kullanılarak bu etleri terbiye ettikten sonra ızgara yapılmasının farkını damağımız bilir. Beyaz etler için çok farklı malzemelerden elde edilen soslar mevcut. Bu sosların her biri beyaz ete ayrı bir tat ve aroma kazandırır. Kendimin bu bilinen soslar arasında her zaman kullandığım bir yıldızım vardır, beyaz etlerin terbiyesinde hep bu sos tarifini kullanırım.

Tavuk Marine Sosu Malzemeleri:
Domates salçası
Ayçiçek Yağı
Soğan Suyu
Sarımsak Suyu
Yoğurt
Karabiber
Kimyon
Tuz

Sos'un Hazırlanması:
Elbette sos miktarı terbiye edeceğiniz et miktarına uygun olmalıdır. 1 Kg. beyaz etin terbiyesi için 1 Yemek kaşığı domates salçası, 1 Adet orta boy soğan, 2 Diş sarımsak, 1 Yemek kaşığı yoğurt, 1 Çay bardağı ayçiçek yağı yeterlidir. Karabiber, kimyon ve tuz miktarı 1 Çay kaşığı silme ölçüsünde olmalıdır. Kaşık içerisine alınan bu baharatlar tepe oluşturmamalıdır. Fazla miktarda kullanılan tuz eti sertleştirir. Fazla kullanılan diğer baharatlar ise, etleri ızgara yaparken yanar kömür olur. Pul, toz biber kuru kekik sosu hazırlarken kullanmayın.


Sebebini söyledim, etler pişirilirken bu baharatlar çabucak yanıyor ve kömür oluyor. Kimyon ve karabiber miktarını fazla tutarsanız onlarda aynı sonla karşılaşıyorlar. Soğan ve sarımsağın mutlaka suyunu kullanın. Soğan sarımsak iri de olsa doğranarak sos içerisinde kullanırsanız etinizin tadını bozar. Sakın böyle bir iş yapmayınız. Soğan ve sarımsak suyu rendenin püre gözü kullanılarak çıkartılır.


Sarımsağın şakır şakır suyu çıkmaz bu durumu en son ben biliyorum. Onun için ilk önce rendenin püre yapma gözünde sarımsağı rendeleyin. Ardından aynı yerde soğanı rendeleyin. Elde ettiğiniz püreyi tel süzgeçten geçirdiğinizde sosunuza yetecek soğan ve sarımsak suyunu elde etmiş olursunuz. Sos malzemelerini cam veya çelik bir kap içerisine aldıktan sonra bir güzel karıştırın. Sonrası etlerinizi bir güzel bu sosa buladıktan sonra aynı kap içerisinde ağızı kapalı olarak en az 3 Saat bekletin ve kullanın.

Not:
Sos hazırlarken içerisine kendim 1 Adet defne yaprağı kullanırım, tercihinize bağlı. Sos hazırlarken yoğurt yerine süt kullanayım demeyin, sosta başarı şansınız sıfırdır. Birde ızgaranızı çok iyi ısıttıktan sonra etlerinizi üzerine dizin. Et üzerine ızgara izi çıktıktan sonra etinizi döndürün ve üzerine tuz serpin. Aynı işlemi diğer tarafada uygulayın. Sonara etlerin her iki yüzeyinde ızgara izleri oluştuktan sonra damak zevkinize göre etlerinizi pişirin. Benden söylemesi.
serasera©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir