Nane

Nane, maydanozgiller ailesinden bir bitkidir. Mutfaklarımızda kuru ve taze olarak kullanılan bir baharattır. Bunun yanı sıra piyasa da, sanayi hammaddesi olarak sanayi dallarında ilaç, ciklet, diş macunu ve şekerleme yapımında kullanılmaktadır. Nane, mutfaklarımızın vazgeçilmez demirbaş baharatıdır. Taze nane, salata hazırlarken katkı malzeme olarak kullanıldığı gibi, çoğu çorbalarda ve balık yemeklerinde kullanılmaktadır. Bir baharat olarak kuru nane ise, bazı çorbalarda, dolma içlerinde, balık çorbalarında, bazı sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanılır.

Ayrıca nane, sağlık yönünden de bizlere fazlasıyle yarar sağlar. Mide ve bağırsakla ilgili sorunların giderilmesinde, çay olarak hazırlanıp içilen nanenin faydası bilinmektedir. Nane, yaz aylarında bitki çiçek açmazdan önce, yapraklı dalları biçilerek toplanır ve gölge de kurutulur. Kuruyan nane yaprakları dallarından ayrılır ve kapalı kaplarda saklanır. Nane doğrudan güneş ışığı almayan ve nemsiz ortamlarda uzun süre korunabilir. Kuru nane besin değeri olarak protein, karbonhidrat, A, B vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, çinko, bakır, manganez gibi mineraller bulunur.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir