bulgur çeşiti, besin değeri, saklanması

Bulgur çeşiti, besin değeri, saklanması: Bulgur besin değeri yüksek, depolanması ile kolay bozulmayan ve böceklenmeye karşı dayanıklı bir gıda maddesidir. İnsanların bulguru keşfetmesi M.Ö 2000 yılına dayandığını uzmanlar söylemektedir. Bulgur şimdilerde bir sanayi ürünü haline gelmiştir. Fabrikalarda üretiminin yanı sıra, çoğu yörelerimizde ilkel yöntemlerle bulgur üretimi devam etmektedir. Resimde görünen bulgur, köy bulgurudur.
Bulgur hangi yöntemle üretilirse üretilsin renk olarak iki çeşittir, sarı ve esmer bulgurdur. Bulgur iriliğine göre de iki gruba ayrılır, pilavlık iri bulgur, köftelik ince bulgur. Ayrıca, kimi yörelerimizde bulgur kullanım amaçlarına uygun olarak, irilik çeşitlendirmesi yapılarak, beş çeşit bulgur saymak mümkündür. İri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik bulgur, Midyat bulgur ve çiğ köftelik bulgurdur.

Sarı ve Esmer bulgurun arasında ki fark, bulgur yapmak için kullanılan buğdayın cinsinden ileri gelmektedir. Sarı bulgur üretimi için "Sert Durum Buğdayı" kullanılır. Bu nedenle rengi sarıdır. Esmer bulgur üretimi için "Esmer Bezostiye Buğdayı" kullanılır. O yüzden de rengi esmerdir. Kullanılan buğdayların farklılığı nedeniyle yemeklerinin lezzetleri de farklıdır.


Mutfaklarımızda bulgurdan onlarca çeşit yemek hazırlanır. Doğrudan bulgur kullanılarak pilavı, dolması, çorbası ve köftesi yapılır. Bunun yanında yüzlerce çeşit yemeğin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Bulgurun korunması ise, paket bulguru paketi içerisinde saklayınız. Paketi açtıysanız, bulguru hava almayacak bir kap içerisinde nemsiz, serin, güneş ışığı almayan bir ortamda saklayınız. 


Eğer yıllık bulgur ihtiyacınızı stoklamak isterseniz, bez torba kullanarak aynı ortamda saklayınız. Besin değeri olarak, karbonhidrat, protein, B1, B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerelleri bulunur. Bulgurda kolesterol yoktur. Dengeli beslenmemiz için belli ölçüde tahıl, lif ve posa ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyacımızı bulgur tüketerek karşılayabiliriz.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir