Çay nasıl demlenir?

Çay nasıl demlenir? Çay ve demlik ölçüsü ne olmalıdır: Mutfak işlerinde en kolay yapılanı, çay yapmak olmalıdır. Kolay ve pratik bir işlemdir. Ne var ki, yapılan her çayı tiryakisine beğendirmek oldukça güçtür. Çay tiryakisi bardağında ki çayı yudumlarken tadına, aromasına ve rengine evet demesi gerekir. İçilebilir çay demlemenin bir kaç püf noktası var ve basit.
Çay Demleme Malzemeleri:
Çay demelemek için, klorsüz ve kireçsiz iyi kalite de içme suyuna ihtiyaç vardır. Çaydanlık hangi malzemeden üretilmiş olursa olsun, üzerindeki demlik mutlaka porselen olmalıdır. Ayrıca nemsiz kaliteli çayı unutmamak gerekir. Bu malzemelerin varlığına ilave olarak, çay ve su ölçüsünü iyi tuturmak gerek.

Çay İçin Su Kalitesi:
Çay demelemek için; klorsüz ve kireçsiz su derken Adana şekerpınar içme suyunu tarif ediyor olduğum anlaşılmasın. Şehir şebeke suları klorlüdür ve de her su gibi kireçlidir. Bu, şehir suyu ile çay yapılamaz anlamına gelmez. İçme sularında klorün belirgin olduğu zamanlar haftanın belirli günleridir.
Zaten suyun renk ve kokusu bunu belli eder. O günlerde bu su ile çay yapmamalıyız. Çünkü çayı içemezsiniz, koku yapar. Şehir suyunun klor kokmadığı zamanlarda suyunuzu büyük pet şişelerine alır ve kapağını geveşek bırakarak bir gün bekletirseniz, demlediğiniz çay da sorun yaşamazsınız. Bir de bazı küçük yerleşim yerlerinin içme suyu gerçekten kireçli oluyor. Suyu tadarken bile suyun tadında tuzluluk hissediliyor. İşte böylesi fazlaca kireçli su ile çay yapılmaz.

Çay ve Demlik Ölçüsü:

Öncelikle demliğinizin kaç çay bardağı su aldığını ölçmeniz gerekiyor. Demliğinizi ölçmek için Ajda çay bardağı veya çay kupası kullanmanızı özellikle öneririm. Ajda çay bardağı ve çay kupası, çay deminin ölçüsüne çok uygun geliyor. Mutfaklarımızda kullandığımız orta büyüklükte demliklerin çoğu, 6 Ajda bardağı su alıyor. Çay demlerken, her Ajda bardağı su ölçüsüne 1 Yemek kaşığı çay kullanmanız gerekiyor. Eğer demlik ölçüsünü çay kupası ile ölçmüşseniz her bir çay kupasına karşılık, 2 Yemek kaşığı çay kullanmalısınız.

Örnek:
Yukarda resimde gördüğünüz çay takımının porselen demliği, 4 Ajda bardak su alıyor. Bu demlikle çay demlerken 4 Yemek kaşığı çay koyuyorum ve dem olarak 4 Ajda bardağı ölçüsünde dem hazırlamış oluyorum. Hesabını siz yapın; her ajda bardak demden 4 kişiye çay versem, demliğim 16 Çay bardağı çay kapasitesinde demektir.

Çay Nasıl Demlenir:
Gelelim çay demlemeye, çaydanlık içerisine yeterli miktarda su ve üzerinde boş demlikle birlikte ocak üzerine alıyoruz. Çaydanlıktaki su kaynadıktan sonra, kaç Ajda bardak dem yapacaksak o miktarda demlik içerisine çay ilave edeceğiz ve demlik içerisine Ajda bardakla ölçerek su koyacağız. Demliği çaydanlık üzerine oturttuktan sonra düşük ısı da demliği 4 dakika buhar üzerinde bekletip, ocağı kapatacağız.
Çaydanlık üzerine uygun bir örtü kapattıktan sonra 15 Dakika süre sonunda demi kullanabiliriz. Bazen demlikte çay çökmemiş olabilir. Demliği sallamadan çay üzerine çay kaşığı ile bastırdığımızda çay çökecektir. Demlik içerisine çay koyarken, yemek kaşığı çay içerisine daldırılacak ve kaşık hafif elimize dokundurularak veya salanarak tepesi giderilecek. Bu işler zaman içerisinde göz kararı ile yapılabilir. Bir de bu yöntem dışında, çayı demleyip 4 dakika buhar üzerine tuttuktan sonra ocak ısısını en düşük ayarına getirip çaydanlık suyunun buharını kesmektir.

Not:
Demliğe çay koyarken demlik mutlaka ısınmış olmalıdır. Demlik içerisine çayı koyduktan sonra içerisine su koymadan bekletirsek; çayımız buharın etkisiyle kavrulur. Zaten porselen demlik kullanmanın amacı da demliğe buhar etkisini azaltmak içindir. Çayın rengini, tadını ve aromasını bozan çaydanlıktan çıkan kontrolsüz buhardır, unutmayın.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
serasera©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir