Bal

Bal,arılarının bitki ve çiçeklerden topladıkları bal özünden yapıp kovanlarındaki petek gözlerine doldurdukları, rengi beyazdan esmere kadar değişen tatlı, koyu, sıvı madde. İki çeşitiyle bilinir, çam balı ve çiçek balı. Çiçek balı ise, kaynağına göre sınıflandırılır. Balın elde edildiği bitkinin ismi ile anılır. Kekik balı, Akasya balı, Ihlamur balı, Kestane balı diye sürer gider.
Ülkemiz bal üretimi bakımından dünya'da yedinci, kovan sayısı bakımından dördüncü sıradadır. Bütün bölgelerimizde bal üretimi yapılmaktadır. Kahvaltı sofralarımızda önemli bir yere sahip olan bal, doğrudan sofralarımızda tüketilir. Mutfaklarımızda ise, kimi tatlı, kurabiye, kek, dondurma ve şerbet hazırlamada katkı malzeme olarak kullanılır. Satın aldığımız balın gerçek olup olmadığını test etmek mümkün değildir. Balın gerçek olup olmadığı, sadece laboratuvar koşullarında analiz edilerek anlaşılabilir. O yüzden alışverişlerimizde güvenilir yerleri ve markalı ürünleri tercih etmeliyiz.
Bal kristalleşebilir, bu doğaldır. Balı kendi kıvamına döndürmek için benmari yöntemiyle ısıtmamız gerekir. 45 derecede ısıtılmış su, bir kap içerisine alınır ve bal kavonozu bu su içerisinde bekletilir. Balın besleyici özelliğini kaybetmemesi için, 45 dereceden yüksek ısı ya maruz bırakmamalı ve metal kaşık ve bıçak yerine, plastik veya tahta olanlarını kullanmalıyız. Bir de, 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirmenin sakıncalı olabileceği uzman görüşüdür, bu konu da dikkatli olmalıyız.
Balın en güzel saklama şekli, kapaklı kavonozu içerisinde kuru ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında ve ışıklı ortamda bal saklanmayacağını unutmamalıyız. Besin değeri olarak bal'da, protein, karbonhidrat, çok düşük oranda B, C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum gibi mineraller bulunur.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir