Ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt olur mu? Evde yoğurt ekşi ise, yoğurt yapmak için (ekşi yoğurtla) süt nasıl mayalanır? Evde kendi yoğurdunu kendi yapan herkes bu sorunu yaşar. Çünkü, aynı yoğurt kullanılarak sonsuza kadar yoğurt yapılmaz. Mayanın tekrar tekrar kullanılması durumunda maya özelliğini kaybeder. Özelliğini kaybeden maya ile yapılan yoğurt ekşi olur. Ekşi yoğurtta kimsenin işine gelmez. Bu sorunun önüne geçmek için çok sık kullanılan yöntem, ekşi yoğurdun içine şeker ve tuz katarak sütü mayalamaktır. Bu yöntem de soruna çözüm olmaz.
Yanık sütten ne yapılır veya yanık süt nasıl yapılır? Yanık sütten yanık kokulu yoğurt, yanık kokulu süzme yoğurt, yanık kokulu muhallebi, yanık kokulu sütlaç ve sütle yapılan her çeşit tatlı yapılır. Yoğurt ve sütlü tatlılara isli tadı verebilmek için, süt bilinçli olarak karamelize edilir. Değilse, tencerede sütü kaynatırken dibinin tutması ile bu işi karıştırmamak gerekir. Sütten yanık isli kokuyu çıkarmak, sütü tencere içinde kontrollü bir şekilde yakarak mümkündür. Süt tencerede karamel renginde (bej ve kahverengi arası renk tonları) yakılması gerekir. Süt yakıldığında rengi siyahlaşmaya başladıysa süt yanmıştır. Yani yanıp karbonlaşmıştır. Siyah süt yanığı hiçbir şekilde kullanılmaz, atılır.
Dövme veya Yarma Aşurelik buğday, yarma, dövme nedir? Mutfaklarımızda hazırladığımız bir çok yemekte, ana ve katkı malzeme olarak bu iki ürün kullanılır. Tarımla az çok ilgisi bulunan çoğu insan, bu iki ürünü tanır ve aralarındaki farkı bilir. Ne var ki, bir çok kimse aşurelik buğday ve yarma'yı ayırt edemez. Çoğunlukla bu iki ürün birbirleriyle karıştırılır. Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür.
Pilava ne kadar yağ konur? Bulgur pilavı olsun, pirinç pilavı olsun yağı kendine karar olmazsa, yapılan pilav damağı sevindirmez. Pilavın yağlı olması, yağsız olması yiyenler tarafından hemen hissedilir. Pilav kuru olmuş, pilav yağlı olmuş lafını duymak istemezseniz; pilav pişirirken yağını ölçerek koyun ve başınız ağrımasın. Ayrıca, yaptığınız pilavı sizde severek yiyin. Bilirsiniz; ölçülü yapılan her yemek, her defasında aynı tat ve lezzete sahip olur.Pilav yaparken bulgur, pirinç ölçüsünü kase veya su bardağı ile alırız. Kullandığımız kase ve su bardağı iki tiptir. Bir 200 ml. olanları vardır ve küçük boydur.