Bezelye

Çoğu yemeklerde bunların içerisine balık, makarna ve pilavlarda dahil, katkı malzeme olarak iç bezelye kullanılır. Ayrıca iç bezelye kurutulur ve öğütülür, bezelye unu olarakta mutfaklarımıza girer. İç bezelye fabrikalarda işlenerek, konservesi yapılır ve piyasaya sunulur. Resimde görünen araka iç bezelyedir. Dondurucuya koymak için pazardan aldığım 5 Kg. kabuklu araka bezelyeden, yaklaşık 2.5 Kg. iç bezelye çıktı. İç bezelyeyi kendim, derin dondurucu da şöyle saklıyorum. Büyük bir tencere içerisine su koyuyor, kaynatıyorum. Kaynayan su içerisine iç bezelyeleri atıyor ve 3 dakika bu su içerisinde tutuyorum. Bezelyeleri bir kevgir vasıtasıyle alıyor, leğen içerisindeki soğuk su içerisine bırakıyorum ve soğumalarını sağlıyorum.
Buzdolabı poşetlerine ihtiyacım ölçüsünde koyuyor ve dondurucuya kaldırıyorum. Besin değeri olarak bezelye, protein, karbonhidrat, A, B, C ve E vitaminleri, demir, sodyum, fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineralleri ve lesitin maddesini içerir.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/