Ceviz içi ve insan sağlığı



Ceviz içi ve insan sağlığı: Mutfaklarımızda çoğu tatlıların yapımında kullandığımız veya çerez olarak tükettiğimiz vitamin ve mineral deposu olan cevizin faydalarını bilim adamları saymakla bitiremiyorlar. Örneğin, Hafta da en az 5 adet ceviz içi yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bilim adamları cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, tümör engelleyici özelliklerinin olduğunu belirtmişlerdir. Ceviz içi tüketilerek alınan vitamin ve mineraller sayesinde damarlarımızda ki kanın pıhtılaşması önlenir, kan dolaşımımız düzenli hale girer. 

Ceviz içi, çok zengin bir A vitamini deposu olduğunun yanında B6 vitaminini içermesi bakımından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve damar sertliğini önlemeye de yardımcıdır. Vücudumuzun kansere karşı, bağışıklık kazanmasında da büyük rol oynar. E vitamini içeriyor olması, şeker hastalığının gelişimini engeller. Kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Ceviz de bulunan arginin isimli aminoasit kan damarlarını gevşeterek tıkanmasını önler.
 İçerdiği folat, E vitamini ve potasyum kalp hastalıklarına, flavonoid adlı madde ise kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. İçeriğindeki omega 3 yağ asidi kanın pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler. Ayrıca, tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp krizi riskini azaltır. İçeriğinde bulunan magnezyum, migren ataklarını azalmasına yardımcı olur. Kemik, sinir dokusunu ve kasların çalışmasını ve ayrıca kalp atımlarını düzenler. İçeriğinde ki krom, kan şekerindeki oynamaları önlemek için gereklidir. 
Ceviz içinde bulunan kalsiyum, adet öncesi karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere aşırı istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur, kemik erimesini önler. Faydasını saymakla bitiremediğimiz vitamin ve mineral deposu olan bu yararlı gıdayı sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.

Mineral Nedir?
Doğada katı durumda birtakım maddelerle karışık veya birleşik olarak bulunan cansız maddedir. Biz insanlar ve bütün canlılar için mineraller besin maddesidir. Vitaminler vücudumuz için ne kadar gerekli ise, minerallerde ayni oranda gereklidir. Vücudumuz için 18 mineralin gerekliliği uzman görüşüdür. Bizler tarafından en çok bilinen mineraller şöyle, demir, çinko, kalsiyum, iyot, potasyum, magnezyum, fosfor, selenyumdur.

Vitamin Nedir?
Besinlerde az miktarda bulunan, vücutta yapılmayan, yağda ve suda eriyebilme özelliği bulunan, eksikliği çeşitli hastalıklara yol açan maddelere verilen genel ad. Her vitaminin vücudumuzda farklı görevleri vardır. Bizler tarafından en çok bilinen vitaminler şöyle, A, B, C, D, E, K gibi.

Protein Nedir?
Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, oksijen ve karbon ögeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuş, yumurta akı, et, süt vb. yiyeceklerde bulunan, karmaşık yapılı doğal madde.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

pilava ne kadar yağ konur

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir