ıslatmadan kuru fasulye nasıl pişer



Islatmadan kuru fasulye nasıl pişer veya pişer mi? Evet, pişer pişmesine de; görüntüsü, kıvamı, tadı, damak zevkinize uyarmı orası şüpheli. Nohut ve kuru fasulye gibi kuru bakliyat ürünlerinin pişirmezden önce ıslatılmasının nedeni, yemeğin parçalanmadan çabuk pişirilmesinin sağlanmasıdır. Islanmamış kuru fasulyeyi pişirmeye kalktığınızda; fasulye önce büzüşür, ardından çatlayarak parçalanmaya başlar. Bu şekilde pişmiş fasulyeyi kimse sevmez. Usulüne uygun fasulye pişirmek istiyorsanız, fasulyeyi pişirmezden önce mutlaka ıslatmalısınız.

Fasulye nasıl ıslatılır? Kuru fasulye, iki yöntemle ıslatılır. Birinci yöntem, normal ıslatma yöntemi; ikinc yöntem ise, hızlı ıslatma yöntemidir. Normal ıslatma yöntemini yemek yapan herkes bilir. Kuru fasulye en az 8 saat boyunca su içerisinde (şişmesi veya yumuşaması için) dinlendirilir. Hızlı ıslatma yöntemini bilen var mı, bilmiyorum. O da şöyle: İhtiyaç kadar kuru fasulye ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Süzülen fasulye bir tencereye konur ve üzerini kapatacak miktarda soğuk su ilave edilir. Tencere ocak üzerine alınır, bir taşım kaynatılır ve ocak söndürülür. Bu durumda tencere bir saat dinlendirildikten sonra fasulyenin yemeği yapılır, deneyin görün.