sultani bezelye



Sultani bezelye veya yaprak bezelye, araka bezelyeden farklıdır, tane yapmaz ve kabuğu ile birlikte yemeği yapılır. Araka bezelye ise, taneli bezelyedir ve kabuğu içerisindeki taneler kullanılarak yemeği yapılır. Sultani bezelye yaprak bezelye olarakta bilinir. Bezelye çeşitlerinin yılda iki kez, ilk bahar ve sonbahar aylarında hasadı yapılır. Sultani bezelye ilk hasatta toplandığı vakit yemeği yapılırsa, fazla kılçığı olmaz ve yemeği çabuk pişer. İlk hasattan sonraki bezelyeler kartlaşır, kılçıkları bıçakla alınır ve pişme süresi artar.
Sultani bezelye ile tencere yemekleri, fırın yemekleri ve kızartması yapılır. Taze sultani bezelye aynen taze fasulye yemek çeşitleri gibi pişirilir. Etli, etsiz ve kıymalı yemekleri yapılır. Bu yemeklerden zeytinyağlı sultani bezelye, etli sultani bezelye, fırında sultani bezelye, sultani bezelye bastısı, soslu sultani bezelye, sultani bezelye diblesi, sultani bezelye kızartması, sultani bezelye salatası, kıymalı sultani bezelye, püreli sultani bezelye, sultani bezelye kapaması, sultani bezelye kavurması ve sultani bezelye çorbasını sayabiliriz.
seramutfak©