Çöven Kökü


Çöven kökü, kazık köklü otsu bir bitki olan çöven otunun toprak içerisindeki ana köküdür. Çöven otunun ülkemizde 30'a yakın türü vardır. Çöven otu ve kökü ile ilgili fazlaca bilgi net ortamında mevcuttur. Çöven kökünü bizleri ilgilendiren yönleriyle ele alacağımdan, diğer faydalarından söz etmiyeceğim. Resimde görünen çöven kökü ezilerek parçalanır, parçalar su içerisinde kaynatılır, soğutulur ve süzülerek çöven suyu elde edilir.Çöven suyunun en büyük özelliği karıştırıldığında aşırı şekilde köpürmesidir.

Bu köpük piyasada ve mutfaklarımızda kimi tatlıların ve helvaların yapımında kullanılır. Özellikle helvaların yapımında olmazsa olmaz maddeler arasındadır. Bunlardan örnek vermek gerekirse, karadeniz bölgemizin kimi yörelerinde yapılan mayıs helvasının ana maddesi çöven suyudur. Mersin yöresine ait olan kerebiç tatlısının süslenmesinde kullanılan beyaz köpük çöven suyunun çırpılmasından elde edilir. Yine, kimi yörelerimizde yapılan köpük helvasının ana maddesi çöven suyudur. Tahin helvasının yapımında çöven kökü suyu kullanılır.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
serasera©