Hıyar 'Salatalık'

Hıyar, kabakgiller ailesinden bir bitkidir. Halk arasında daha çok salatalık isimi kullanılır. Hıyar, sofralık ve turşuluk olarak mutfaklarımızda değerlendirilir. Hıyarın onlarca çeşiti vardır. Bizler tarafından en çok bilineni, sofralık olarak kullandığımız çeşitlerin başında Langa, Çengelköy, Maltepe, Kilis hıyarlarıdır. Turşuluk olarak kullandığımız hıyar çeşitleri ise, Kornişon, Belmonte, Belair ve Rus hıyarıdır.
Ayrıca hıyarın diğer bir çeşiti olan acur'da turşu yapımında kullanılır. Ülkemizde yıl boyu hıyar üretimi yapılır.  
Mutfaklarımızda hıyar cacık, salata ve çoğu salatalara katkı malzeme olarak kullanılır. Hıyar derin dondurucuda saklanabilir. Kendi denediğim usül şöyledir: Hıyarları kabuklu olarak rendenin iri gözünde rendeliyorum. Rendelenmiş hıyarı, ihtiyacım ölçüsünde buzdolabı poşetlerine koyarak, derin dondurucuya kaldırıyorum. Donmuş hıyarı, sadece cacık yaparak tüketiyorum. Hıyarı bütün olarak dondurup kullanmayı denemeyin, sonuç alamazsınız. Hıyarın besin değeri oldukça düşüktür. Besin değeri olarak, çok düşük miktarlarda protein, karbonhidrat, B, C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
http://tatlar.blogspot.com/