domatessiz yemek yapılmaz

Domatessiz yemek yapılmaz. Çok değerli besin kaynağı olan domatesin faydalarını, saymakla bitirmemiz mümkün değildir. Salçasız veya domates katkısı olmadan pişirilen bir yemeğin lezzetinden söz edilemez. Domatesin lezzetli oluşundan ve besleyici özelliğinden dolayı, dünyanın birçok ülkesinde üretilen sebzedir. Turfanda bir ürün olarak yetiştirilmeye uygun olması nedeniyle yaz, kış pazar ve marketlerde domates bulmamız mümkündür.

Mutfaklarımızda yemek hazırlarken salça olarak veya doğrudan domatesi kullanırız. Tek başına domates kullanılarak yapılan yemekleri, çorbası, dolması, reçeli, etli yemekleri, etsiz yemekleri, zeytinyağlı yemekleri, mezesi, turşusu, salçası ve ketçap olarak zengin bir kullanım alanına sahiptir.

Domates, vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein bakımından oldukça zengindir. A, B, C, E vitaminleri, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve organik tuz içermektedir. 

Ayrıca, güneş karşısında olgunlaşan domateslerde, bir karoten maddesi olan likopen bulunur. Likopen, kanser ve yaşlanmaya karşı vücudumuzun direncini artırır. Domateste bulunan, C vitamininden azami derecede yararlanabilmemiz için, domatesi çiy olarak tüketmeliyiz. Domates, özellikle bebeklere ve çocuklara suyu sıkılarak verilmesi, sağlıklı beslenmeleri bakımından çok yararlıdır.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir