Biber

Bilim adamları biberi, meyvesi yenen sebzeler arasında önemli bir besindir diye tarif ediyorlar. Dünya da, 2004 yılı biber üretimi 24 milyon ton olarak tesbit edilmiş. 12 Milyon ton üretimle Çin birinci sırada, Meksika 1.85 milyon ton üretimle ikinci sırada, Ülkemiz Türkiye ise, 1.76 milyon ton biber üretimi ile dünya üçüncüsüdür. Dünya biber üretiminde % 7.44 oranında bir paya sahiptir. 2004 yılında ülkemiz 50.110 ton biber ihraç etmiş. Bu veriler 2004 yılı biber ile ilgili verilerdir.


Mutfaklarımıza giren biber çeşitleri olarak, Çarliston, Sivri Biber, Dolma Biber, Kapya Biberi 'kırmızı biber', Macar Biberi 'acı kırmızı biber', Şili Biberi' yeşil ve kırmızı renk', California Biberi 'sarı biber' olarak sayabiliriz. Biberler mutfaklarımızda turşu yapımında, salatalarda, çoğu yemeklerde, kızartmalarda , salça yapımında, kurutularak baharat olarak kullanılır. Biber, vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein bakımından oldukça zengindir. C vitamini biberde oldukça fazladır. Bunun yanında, B, E vitaminlerde mevcuttur. Demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum gibi mineraller yönünden zengindir. Biberin her çeşiti, sağlığımız bakımından oldukca değerli bir besindir.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
http://tatlar.blogspot.com/