ocak üstü tost makinesi



Mutfak aletleri içerisinde en gözde olanı bana göre, ocak üstü tost makinesidir. Ne yapmaz ki; biftek, köfte, pirzola gibi kırmızı et ürünleri, tavuk, balık gibi beyaz et ürünleri ve sakatat türü ürünlerin pişirilmesinde verilen işi hakkı ile yapar. İki şey daha yapar; tost ve ekmek kızartması. Tostu geçtim, piyasada bulunan hiç bir ekmek kızartma makinesi bu çirkin aletin yaptığı işi yapamaz. Öncelikle tavsiyemi söyliyeyim; ocak üstü tost makinesi almak istediğinizde (sağlığınız için) kesinlikle teflon ya da benzer kaplamalı makine almayın. Kaplamalar bir süre sonra üzerinden kalkıyor ve çoğu da yediklerimizle birlikte vücudumuza kansorejen madde olarak giriyor.

Ne ise, bu vefakar aletin kızarttığı ekmeği başta ben ve bu ekmeği tadanlar tarafından paylaşılamaz. Herkes ekmek kızartır, resimde göründüğü şekilde kızartmak için yapılması gerekenler var. Öncelikle bayat somun ekmeğinizi 5 ila 6 cm. kalınlıkta dilimleyin. Bilirsiniz, bu tost makinesi 3 dilim ekmek alır. Sonrası, tos makinesini ocak üzerinde ısıttıktan sonra ekmek dilimlerini dizin ve kapağı kapayın. Birer dakika arlıklarla tost makinesini alt üst edin. Ara sıra kapağı kaldırarak dilimlerin kızarıklık durumunu kontrol edin. Dilimler gerektiği gibi kızardıktan sonra ocaktan alın ve afiyetle yiyin, daha ne diyim.