mısır nasıl közlenir


Közlenmiş taze mısırın önce kokusu, ardından damağa bıraktığı tat ve yanık aromasının tarifi olamaz. Bütün bu güzellikleri bir an da yaşamak için, mısırı közlemek gerekir. Taze mısır mangal közünde, odun közünde ve tezek közünde közlenir. Bu közlerin dışında yapılacak mısır közleme işlemi başlarısızlıkla sonlanacaktır. Mısır közlenmesi için doğrudan alevi sevmez, yüksek ısılı içten içe yanan alevsiz közü sever. Mangal üzerinde mısır közlemek gayet kolay. Çünkü mangal kömürü tutuşturulduktan sonra alevsiz yanar ve mısır közlemek için idealdir.

Odun ateşini yakıp tamamen köz olduktan sonra, közü dağıtıp üzerinde mısır közlemek için uygundur. Bir de köylerde kerme veya tezek közünde mısır közlemek başlıbaşına bir olay. Tezekte mısır közlemek herkesin becerebileceği bir iş değil, bu işi bilenlerin közlediği mısırın tadına doyum olmaz. Buraya kadar anlattıklarım dışında, taze mısır apartman yaşamı koşullarında közlenemez. Mısır elektrikli ızgarada, teflon tavada, ocak üzerinde, ocak üzeri metal ızgarada ve de közmatik üzerinde közlemek hayaldir. Üstten ısıtnalı ızgaraya sahip olmazdan evvel böyle yazmıştım. Şimdi ise, evde elektrikli ızgarada mısırımı közlüyorum, sizlerde mısırınızı buraya tıklayarak közleyebilirsiniz.