Jumbo Karides

Sofralarımızda, bir deniz ürünü olan karides yemeklerine sık rastlanmaz. Osmanlı Saray Mutfağına İstanbul'un fethinden sonra girmiştir. Üretiminin az, fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle, geniş halk kitleleri tarafından pek bilinen bir besin kaynağı değildir. Seyrekte olsa mutfaklarımıza giren karidesler, iriliklerine göre isimlendirilir. Resimde görünen karides, en iri boylu olduğu için jumbo karides, orta boy karideslere kanal ve en küçük boy karideslerede cimcime ismi verilmiştir.
Hangi boyda olursa olsun, mutfaklarımızda karideslerden ızgara, tava, şiş, güveç, buğulama, haşlama ve salata yapılır. Pilav, makarna ve sebze yemeklerinde katkı malzemesi olarak kullanılır. Yüksek besin değerine sahip olan karides, protein bakımından zengin, kolesterol oranı yüksek, yağ oranı düşük, kalsiyum, sodyum, fosfor, potasyum, demir gibi minerallerce zengin ve A, B, C vitamini içeren kaliteli besin kaynağıdır.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
http://tatlar.blogspot.com/