Firik Nedir? Buğday Firiği

Firik nedir, buğday firiği ile ne yapılır? Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamıştır. Ayrıca, başak'ta tam kurumamıştır, rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üsten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülür.
Yani, buğday başağı tanelerinin saklı olduğu kılçıklı kısımı ateş üzerinde kavrulur. Kavrulan destenin sapı, buğday kellelerinden kesilerek ayrılır. Ayrılmış buğday kelleleri kalbur içerisine alınarak, avuç içini bastırarak ovalanır. Buğday tanesi kapçuk içerisinden çıkartılır, rüzgarda savrulur. Geriye kalan kavrulmuş, dişler arasında rahatca ezilebilen buğday tanelerinin adı firiktir. Sap alevi üzerinde ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman ile islenmiş ve gayet güzel bir aroma ile yüklenmiştir.

Firik buğdayın is kokan aroması ve kavrularak kazandığı gevrekliği ve kokusu insanı kendine çeker. Firik, çerez olarak tüketilir. Ayrıca, çeşitli pilavları yapılır. Şimdilerde, büyük marketlerde paketlenmiş olarak piyasaya sürülmüştür. Firik üten biri olarak, piyasadaki firik ihtiyaca cevap verse de üttüğüm firiğin ve yediğim pilavının tadını hiç tutmadığını söyleyebilirim.
Yine de bu tadı tanımakta ve denemekte fayda var.
Mutfağınızda kolaylıklar dileği ile,
https://tatlar.blogspot.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur