yanık sütten ne yapılır



Yanık sütten ne yapılır veya yanık süt nasıl yapılır? Yanık sütten yanık kokulu yoğurt, yanık kokulu süzme yoğurt, yanık kokulu muhallebi, yanık kokulu sütlaç ve sütle yapılan her çeşit tatlı yapılır. Yoğurt ve sütlü tatlılara isli tadı verebilmek için, süt bilinçli olarak karamelize edilir. Değilse, tencerede sütü kaynatırken dibinin tutması ile bu işi karıştırmamak gerekir. Sütten yanık isli kokuyu çıkarmak, sütü tencere içinde kontrollü bir şekilde yakarak mümkündür. Süt tencerede karamel renginde (bej ve kahverengi arası renk tonları) yakılması gerekir. Süt yakıldığında rengi siyahlaşmaya başladıysa süt yanmıştır. Yani yanıp karbonlaşmıştır. Siyah süt yanığı hiçbir şekilde kullanılmaz, atılır.

Süt ile yoğurda ve sütlü tatlılara yanık kokusu nasıl verilir. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, tencere dibine tutmuş. İşte bu dibe tutma konusu, sütün yakılmasıyle ilgilidir. Tencereye bir çay bardağı dolusu sütü koyup orta ateşte kaynatırsanız; bir süre sonra süt tamamen buharlaşır ve tencere tabanında tortu bırakır. Bu tortuyu ıstmaya devam etiğiniz süre içerisinde, tortu bej renginden kahve tonlarına doğru renk değiştirmeye başlar. Tencere tabanında tam kahve rengi tonunu yakaladığınızda tencereyi ocaktan almalısınız. Ya da, tencerenin içerisine süt koyarak tencereyi soğutmanız gerekir. Yanık süt kokulu ne yapmak istediğinize bağlı olarak, tencereye koyduğunuz sütü kaynatırsınız. Ardından arzunuza göre, sütü süzer tortudan kurtulursunuz veya süzmeden sütü kullanırsınız.