tavuk suyu nasıl çıkarılır


Tavuk suyu nasıl çıkarılır, nasıl yapılır, nasıl saklanır? Tavuk suyu yapımında bütün tavuk, eti üzerinde tavuk parçaları, kanat veya çeşitli tavuk kemiği kullanılır. Tavuk suyunun tat, lezzet ve aromasını zenginleştirmek için; sebze çeşitleri ve baharatlar kullanılır. Tavuk suyu hazırlamanın tek reçetesi yoktur. Tavuk suyu yapan kişinin damak zevkine, tavuk suyunun nerede kullanılacağına bağlı olarak; tavuk suyu çıkarmada kullanılacak malzemeler değişkenlik gösterir. Hazırlanmış her çeşit tavuk suyu, kullanılacak her yemek çeşitine uymaz. Bu nedenledir ki, işi bilen kişi tavuk suyu hazırlarken kullanacağı malzemeleri amacına uygun seçer.

Basit ve pratik olarak tavuk suyu çıkarmanın en kolay yolu, bütün tavuğu haşlayıp suyunu kullanmaktır. Haşlanmış tavuk suyu genelde, çoğu yemeklerin yapımında kullanılabilir. Özel olarak hazırlanmış tavuk suyu, kullanıldığı her yemekte doğru sonucu vermez. Michelin yıldızı sahibi restoranların şefleri, tavuk suyunu iki aşamalı çıkarır. Birinci aşamada tavuk parçalarını fırında kızartır, ikinci aşamada ise, kızartmış olduğu parçaları tencerede veya düdüklü tencerede haşlar.

Malum şefler, tavuğu kızartıp haşlarken (kereviz sapı, defne yaprağı, sarımsak gibi) ağır aroma verecek sebze ve baharatları kullanmaz. Tercih ettikleri sebzeler soğan, havuç ve mantardır. Tavuk parçalarını 200°C dereceye ısıtlmış fırında (1 saat) kızartıp, düdüklü tencerede (orta ateşte 20 dakika) haşlar ve süzerseniz; iyi kalite tavuk suyu elde etmiş olursunuz. Resimde gördğünüz tavuk suyu, aynı yöntem kullanılarak elde edilmiştir. Hazırlanan tavuk suyu, derin dondurucuda uzun süre saklanabilir. Soğumuş tavuk suyu ihtiyaç ölçüsünde kağıt veya plastik bardaklara, ya da buzluk poşetlerine konarak dondurucuya kaldırılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

pilava ne kadar yağ konur