kurutulmuş taze fasulye nasıl pişer



Kurutulmuş taze fasulye nasıl pişer? Kurutulmuş taze fasulye; aynen, kurutulmamış taze fasulye gibi pişer. Kurutulmamış taze fasulye ile kurutulmuş taze fasulye arasında tek fark; kurutulmuş fasulye yemekleri yapılırken fasulye haşlanır. Kurutulmuş fasulye haşlanarak yumuşatılır ve haşlandıktan sonra yemek yapımına geçilir. Kurutulmuş fasulyenin haşlanması ve haşlama süresi çok önemlidir. Kurutulmuş fasulye ile hangi yemek yapılacaksa, o yemeğin özelliğine ve yemeğin nerede yapılacağına bağlı olarak fasulye haşlanır. Kurutulmuş fasulye yarı yumuşak ve tam yumuşak olarak haşlanır. Yarı yumuşak olarak kurutulmuş fasulye haşlanırsa; etli, etsiz, kıymalı yemeği ve çorbası yapılır. Tamamen yumuşak olarak haşlanan kurutulmuş taze fasulye ile çeşitli malzemeler kullanılarak kavurması yapılır.

Kurutulmuş taze fasulye nasıl haşlanır? Öncelikle şunu söylemeliyim; kurutulmuş taze fasulye akşamdan suya yatırılıp ıslatılarak yumuşamaz. Hatta, akşamdan ısladığınız fasulyeyi tencereye koyup haşlasanız bile, kurutulmuş taze fasulyeyi yumuşatamazsınız. Tencereden vazgeçtim, fasulyeyi düdüklü tencereye koyup haşlasanız dahi, fasulye yumuşamamak için direnir. Haşlama süresini uzun tutarsanız, fasulye yumuşamayı geçtim sertleşmeye devam eder, diriliği kaybolmaz. İşte bu olumsuzlukların önüne geçmek için; kurutulmuş fasulyeyi yumuşatmak için tek yol vardır. O yol da şöyle: Uygun bir tencereye su koyup kaynatacaksınız. Su kaynadıktan sonra içine tuz ve fasulyeyi koyup yumuşayıncaya kadar haşlayacaksınız. 1.5 litre su için 1 çorba kaşığı silme tuz yeterlidir.