nohutla yoğurt mayası yapmak çok kolay

Nohutla yoğurt mayası yapmak çok kolay: Evde kendi yoğurdunuzu yapıyorsanız; bir süre sonra mayaladığınız yoğurdun tadı bozulmaya başlar. Bu durumda yapılması gereken, yeni yoğurt mayası bulmak ve sütü yeni maya ile mayalamaktır. Evde yoğurdumuzu uzun zamandır kendimiz yaparız. Çoğunlukla sütü tanıdık bir sütçüden alır, bazen de günlük şişe süt kullanarak sütümüzü mayalarız. Zamanla yoğurdun tadı bozulur. Her zaman eşten, dostan yeni maya bulmak mümkün olmadığından; marketten doğal yoğurt alır sütü mayalamaya devam ederiz. Tabi ki, bu işin sonu yok. Yeni maya tedariki için en basit çözüm, evde yoğurt mayasını kendimizin hazırlamasıdır. Bizde öyle yapıyor ve kendi mayamızı kendimiz üretiyoruz.
Evde yoğurt mayası nasıl yapılır? Bilenler bilir, bilmiyenler için nohut kullanarak yoğurt mayası yapılabilir. Sözünü ettiğim gibi, mayaladığım yoğurdun tadında farklılık hissettiğimde ilk yaptığım iş 10-15 adet kuru nohut tanesini bir kaseye veya kavanoza koyduktan sonra; üzerine, kaynatıp el yakmayacak şekilde soğuttuğum bir su bardağı dolusu (günlük veya pastorize şişe) sütü üzerine ilave ediyorum. Kaseyi kapatıyor ve 24 saat süre ile mutfağın ılık bir yerinde mayalamaya bırakıyorum. 24 saatin sonunda nohut sütü taş gibi de olmasa, koyu kıvamda mayalıyor. Nohutu süzerek alıyor, atıyorum. Geride kalan mayayı da sütü mayalamakta kullanıyorum.

Böylesi durumlarda, yeni yaptığım (bir çay bardağı dolusu) yoğurt mayası ile 1 kilo sütü (yoğurt makinesiyle) mayalıyorum. Nohut mayasının ilk yoğurdu tatlı oluyor. Tatlı yoğurt desemde şeker tadında olmuyor, tabii. Tatlı yoğurdu kullanarak sütü tekrar tekrar mayalayarak, ikinci veya üçüncü seferinde mükemmel lezzette yoğurt doğal tadına ulaşıyor. Yani, kervan yolda düzülür örneği; bir defa nohutla yoğurt mayası hazırladıktan sonra, her yapılan yoğurdu yeni maya olarak kullanarak sütü mayalama işlemine devam ediyoruz. Kendi yoğurdunuzu kendiniz yapıyorsanız eğer, bu işi biliyor olmalısınız. Ya da, kendi yoğurdunuzu kendiz yapmaya karar verdiyseniz eğer, mutlaka nohutla maya yapmayı deneyin derim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur