çılbır nasıl yapılır


Çılbır nasıl yapılır? Çılbır yemeği yapımında yumurta, yoğurt, tereyağı, toz veya pul biber, sarımsak ve tatlandırıcı olarak tuz kullanılır. Çılbır yemeğinde istenirse salça da kullanılabilr. Çılbırda kullanılacak malzeme seçimi; kişinin damak tadıyle ilgili, damak zevkinize uyan herçeşit malzeme ve baharat kullanılabilir. Çılbır yapımının sabit bir tarifi yoktur ve bu yüzden insanlar keyiflerince çılbır yapar yer. Tereyağı şart değil, onun yerine zeytinyağı kullanılabilir. Ne ise, bu kadar boş laftan sonra; çılbır yapımının incelikleri ve en önemlisi çılbırda kullanılacak yumurtanın pişirilmesine geçelim.


Çılbır yumurtası kaynayan su içinde nasıl pişirilir? Her insan kendine göre çılbır yumurtası pişirir. Benim çılbır yumurtası pişirme yöntemim şöyle: 1 litre suyu tencereye kor ve kaynatırım. Kaynayan su içine 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi kor, tencereyi tekrar kaynatırım. Ardından kaşığı tencereye daldırım ve tek yönlü karıştır ve kase içindeki hazır kırılmış yumurtayı tencerenin orta yerine bırakırım. Peşinden ocağı kısarım, yumurtanın dış yüzeyi beyazlaşmaya başlayınca ocağı tekrar açarım ve yumurta istediğim kıvama gelinceye kadar pişirir, bir kevgirle tencereden alırım.