tam ölçülü klasik sütlaç nasıl yapılır


Sütlaç ölçüsü var mı? Evet var. Muhallebici ve pastacılar, ya da ticari amaçla sütlaç üretimi yapan firmalar; sütlaçlarını belirli ölçülerle yapar. Klasik sütlaç yapımında 1 litre süt için, 60 gr. pirinç, 25 gr. mısır nişastası veya buğday nişastası, 200 gr. da toz şeker kullanılır. Bu ölçülerle yapılan sütlaç kıvamı, her damağa uygundur. Her insanın belirli bir damak zevki vardır. O zevki, annenizin yaptığı yemeklerden edinirsiniz. Anneniz sütlaçı katı yapıyorsa, üstteki verdiğim ölçülerle sütlaçı yapıp yediğinizde; sütlaç kıvamı sizi tatmin etmez, pirincinin az geldiğini söylersiniz. İşte, bu olumsuzluğa yol açmamak için, katı sütlaç yapımında 80 gr. pirinç kullanılır.

Klasik sütlaçın içerisine yumurta sarısı karıştırılarak pişirilirse, fırın sütlaç yapılır. 1 - 1.5 litre süt için iki yumurta sarısı yeterlidir. Sütlaç pişirilir, kaselere boşaltılır ve üzeri katılaşması için bir süre bekletilir. Bekleyen sütlaçın üzeride kaymak benzeri sertleşmiş bir tabaka oluşur. İşte bu tabakayı gördükten sonra sütlaç, fırın tepsisine konur. Ardından, kaselerin yarısına kadar su konur ve fırına sürülür. Fırının özelliğine göre, üstten ısıtılarak sütlaç kızartılır. Ya da, 200 °C  derecede sütlaç kızartılır. Sütlaç yapımında pratik bir ölçü vardır. O da şöyle: Bir su bardağı (200 ml. lik bardak) dolusu süt için; 1 çorba kaşığı tepelice doldurulmuş toz şeker, 1 tatlı kaşığı tepelice doldurulmuş pirinç ve 5 gr. ağırlığında nişasta kullanılır.

İşi daha da pratikleştirmek için; 1 Türk kahve fincanı silme doldurulmuş pirinç, 60 gr. ağırlığındadır. Standart ölçüsünde (100 ml. lik) 1 çay bardağı silme doldurulmuş pirinç 80 gr. ağırlığındadır. Standart bir su bardağı (200 ml.lik) dolusu süt, su veya toz şeker 200 gr. ağırlığındadır. Hassas teraziniz yoksa, 25 gr. nişasta ölçüsünü 1 Türk kahve fincanı ile alabilirsiniz. Bir kahve fincanı bastırılmadan silme doldurulmuş nişasta 35 gr. ağırlığındadır. 10 gr. nişastanın fazla olması, sütlaçınızın kıvamına fazla etkisi olmaz. Sütlaça kıvam vermek için, pirinç unu ve pirinç sübyeside kullanılır. Pirinç unu diğer nişastalar yerine geçer. Pirinç sübyesi kullanımı ise, farklıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur