domatesli bulgur pilavı yaptım olmadı demeyin


Domatesli bulgur pilavı yaptım olmadı demeyin: Domatesli iyi bulgur pilavı tarifim, blog ziyaretçilerime hediyem olsun. İyi bulgur pilavı yapımı hiçte zor değil. Tarifime harfiyen uyarsanız, bu zamana kadar tatmamış olduğunuz bulgur pilavını yapar, afiyetle yersiniz. İyi bulgur pilavı her çeşit bulgurdan yapılır. Bu pilavın özelliği de bu. Bulgur köy bulguru olmuş, değirmen bulguru olmuş, fabrika bulguru olmuş ayrım yapmaz. İstediğiniz bulgurla iyi bulgur pilavı yaparsınız.

İyi bulgur pilavınızı iri bulgurdan yaparsanız, daha da iyi bulgur pilavı yapmış olursunuz. İyi bulgur pilavına ne kadar yağ konur, ne kadar su konur bunu ölçerek yapmalısınız. İyi pilav yapmanın şartı, su ve yağ miktarını tam olarak ayarlamaktır. Bulguru su bardağı veya mutfak terazisiyle ölçün. Piyasada iki tane standart su bardağı var. Biri 250 ml. diğeri 200 ml. dir.

250 ml. bardakla bulguru ölçerseniz, bardak başına 50 gr. yağ kullanmalısınız. 200 ml. bardakla bulguru ölçerseniz, bardak başına 40 gr. yağ kullanmalısınız. Terazi ile bulguru ölçerseniz, 200 gr. bulgura 50 gr. yağ kullanmalısınız. 150 gr. bulgura 40 gr. yağ kullanmalısınız. Bu yağ ölçüsünden az kullanırsanız pilavınız yağsız kuru, fazla yağ kullanırsanız pilavınız yağlı olur.

Gelelim su ölçüsüne; bulguru yukardaki su bardaklarından hangisiyle ölçtüyseniz, 1 bardak bulgur için 2 bardak su kulanacaksınız. Eğer, pilavınızı 2 bardak bulgurdan yapmak isterseniz; 3,5 bardak su kulanacaksınız. Bu tarifle en fazla 2 su bardağı bulgurla iyi pilav yapabilirsiniz. Çünkü, iki bardak bulgurdan sonra 3-4-5-6 bardak veya daha fazla bulgurla yapılacak iyi bulgur pilavının tarifi de değişir.

İyi bulgur pilavı içerisine bulgur ve yağdan başka soğan, domates, taze biber, biber salçası, domates salçası ve çeşitli baharatlar konabilir. İyi bulgur pilavı içerisine şimdilik et suyu, tavuk suyu konmaz. İyi bulgur pilavı içerisine tavuk eti, kıyma, dana eti konabilir fakat bu tarifle konmaz. Yağ olarak, tereyağı ile zeytinyağı ortak konur. Katı yağ, ayçiçek yağı, mısır özü yağı ve zeytinyağıı ayrı olarak tek başına konur.

İyi bulgur pilavı yapımında ince kısırlık bulgur dışında, pilavlık bulgur ve pilavlık iri bulgur kullanılır. Firik bulguru tek başına kullanılmaz, illa diğer bulgurla ortak kullanılır. İyi bulgur pilavı pişirilirken ocağın üç ısı ayarı kullanılır. Bu ısı ayarlarının ne zaman ve nasıl yapılacağı tarif içerisinde verilecektir. İyi bulgur pilavı yapımı hakkında bu kadar yazdık, bundan sonra tarife geçebiliriz.

İki bardak bulgur ve zeytinyağı ile iyi bulgur pilavı nasıl yapılır? 200 ml. lik bardakla ölçülmüş, 2 bardak (Malatya bulguru kullandım) pilavlık bulgur, 8 çorba kaşığı zeytinyağı yani; 80 gr. zeytinyağı, 3.5 bardak (700 ml.) sıcak su, bir tane yemeklik doğranmış orta boy kuru soğan, bir tane orta boy rendelenmiş (100 gr. yeter) domates, yarım çorba kaşığı domates salçası, bir tatlı kaşığı pul biber ve bir tatlı kaşığı tuz.

Çelik tencereye zeytinyağını koyun, ocağın en büyük gözü üzerine oturtun ve yağı ısıtın. Üzerine soğanı ilave edin düşük ısıda kavurun. Ardından yıkayıp süzdüğünüz bulguru ilave edin ve nemi gidene kadar kavurun. Peşinden, ocağın düğmesini sol tarfa tamamen döndürün ve sola iyice yaslayın. Bu ayarda bulguru tıkır tıkır 15 dakika kavurun. Sürenin sonunda salçayı ilave edin kavurun. Yani, salça bulgurun içerisinde dağılsın.

Ardından rendelenmiş domatesi ilave edin ve 10 dakika süre ile kavurun. Süre bitiminde 3.5 bardak (yani, 700 ml. su) sıcak suyu, pul biberi ve tuzu ilave edin karıştırın. Pilavın tuzunu ayarlayın. Ocağın ısısını yükseltin ve tencereyi bir dakika fokur fokur kaynatın. Peşinden tencerenin kapağını kapayın. Ocak düğmesini kapatma yönüne (sağ tarafa) çevirin ve ocağı sönmezden önceki alev ayarına ayarlayın. Ocak varsın pır pır yansın önemli değil.

İşte ocağı bu ısı konumuna ayarladıktan sonra, saatınıza bakın ve bir yere not edin. Tam 35 dakika bitiminde ocağı söndürün. Tencere ocağın üzerinde 15 dakika boyunca kendi halinde kalsın, dokunmayın. Sürenin bitiminde, elinize bir çatal alın ve pilavı güzelce alt üst ederek karıştırıp tencerenin ortasında bir tepe yapın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve bir 15 dakika veya daha fazla pilavı demlenmeye bırakın. Peşinden pilavınızı ne yaparsanız yapın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur