evde pirinç patlağı yapmak


Evde pirinç patlağı yapmak, göze alınmayacak bir iş olarak bilinir. Pirinç patlağı yapımı yüksek teknoloji gerktirir diye de, nette epey yazı var. Hindistan sokaklarından, seyyar pirinç patlatanların çokluğundan geçilmez. Onlar, pirinci kum içerisinde birkaç saniye içerisinde patlatıyorlar. Yüksek teknoloji kullanarak pirinç patlatma işi de şöyle; adamlar kasapların kullandığı kıyma makinesine benzer makine yapmışlar. Üstten pirinci döküyorlar, makine yüksek basınçla sıkıştırarak önünden çıkartıyor. Makine'nin önünde bir kesici bıçak, gerekli boyda pirinç gevreğini kesiyor.

Gelelim evde pirinç nasıl patlatılır konusuna. Evde pirinç, yağ içinde kızartılarakta patlatılabilir. Pirincin yağda patlaması için, önce haşlanması, sonra kurutulması gerekiyor. Pirinç yağsız, tuzsuz bir halde pilav yapılır. Pilav bir zemine yayılır ve kurutulur. Pilavı kurutma işlemi açık havada iki gün sürer. Fırında ve mikrodalga fırında ise, birkaç saatı bulur. Pilav kurutmanın en ekonomik olanı, büyük bir tepsiye yağlı fırın kağıdı serilerek üzerine pilavın yayılması ve açık havada kurutulmasıdır. Apartmanlarda yaşayanlar için en ideal yer, balkonlardır.

Pilav kuruduktan sonra çıtır çıtır olur ve elle bastırınca kırılır. Çoğu pirinç taneleride birbirine nişastadan dolayı yapışık olur. Pirinç tanelerinin yapışık olmalarının bir sakıncası yok, o halleriyle de patlar. Pirinç patlarken pat pat sesleri çıkarmaz ve sıçramaz. Lafın gelişi pirinç patlatma denilmiştir. Oysa ki, pirinç patlamaz, kızgın yağ içerisinde sıkışan nişastadan dolayı şişer. Pirinç çok kızgın, dumanı tüten yağ içinde, saplı tel elek içine koyularak patlatılır. Bu konuda ayrıntılı tarife bu adresten ulaşabilirsiniz.
mutfakbilgileri©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

yanık sütten ne yapılır

pilava ne kadar yağ konur

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir