madımak nasıl pişirilir



Madımak, nisan ve mayıs aylarında doğada "kendi halinde" yetişen yabani bir ot çeşitidir. Bahar aylarıyla birlikte yeşermeye başlayan madımak, kırlardan toplanarak yemeği yapılır. Ülkemizde her yörenin kendine özgü, madımak pişirme yöntemi vardır. Madımak otunun salatası, çorbası ve yemeği yapılır. Madımak yemeği arzuya göre; etli, kemikli, kıymalı, pastırmalı, sucuku, çemenli ve sarımsaklı olarak yapılır. Baharat olarak daha çok kimyon kullanılır. Yemeğinin yapımı sırasında içerisine pirinç katılıyor olsada, daha çok bulgur ilave edilir. Kimileri madımak yemeğini ıspanak gibi; soğan ve salça kullanarak pişirir. Madımak yemeği sade veya sarımsaklı yoğurtla yenir. Yufka ekmek üzerine yayılıp yenilen, madımak yemeğinin tadına doyum olmaz.

Madımak, yaprağını tutan gövdesinin sert oluşu nedeniyle çok geç pişer. Bu nedenle, madımak ince ince kıyılarak pişirilir. Kıyılan madımak, ocak üzerinde tencerede veya düdüklü tencerede pişirilir. Madımak yemeği yapımında her çeşit yağ kullanılabilir. Tereyağlı yapılan madımak yemeğinin tadı bir başkadır. Sözünü ettiğim gibi, sert bir ot olan madımağın çok iyi şekilde pişirilmesi gerekir. Madımağı yerken, madımak parçacıkları dişlere dokunmamalıdır. Yaptım oldu mantığı ile madımak pişirilmez, pişirilsede gerçek madımak yemeğinin tadına varılmaz. Yarım kilo madımak, tencerede bir litre su ile bir buçuk saatte, ağır ateşte pişer. Yani, ocağın çok kısık ayarında pişer.
mutfakbilgileri©