fırında baharatlı taze patates


Fırında baharatlı taze patates nasıl yapılır veya nasıl kızartılır. Taze patates, kabuğu soyulmadan yıkanır ve istenildiği şekilde dilimlenir. Ardından, başta zeytinyağı, ayçiçeği yağı, tereyağı, mısır özü yağı, fındık yağı ve hatta üzüm çekirdeği yağı olmak üzere her çeşit yağ ile karıştırılır. Üzerine tuz ekilir ve sevdiğiniz taze ya da kurutulmuş (kekik, pul biber, karabiber, kimyon ve benzeri) baharat ekilir, istenirse sarımsakla tadlandırılır. Bu işlemlerin ardından taze patates dilimleri kağıt serilmiş fırın tepsisine veya doğrudan fırın tepsisine dizilir ve fırına sürülür. Elbette, fırın tepsisi kullanmanız şart değil, ısıya dayanıklı bir kap aynı işi görür.

Taze patates, resimde göründüğü gibi; elma dilimi şeklinde doğranıp fırına verildiğinde, önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırın içerisinde 35 dakikada kızarır. Patates dilimlerinin keskin kenarları kızarmaya başladığında patates pişmiş demektir. İnce dilimlenmiş cips şeklindeki dilimler çok çabuk kızarır. Bu yüzden, taze patates (dilimlerin iriliğine göre) fırına verildiğinde sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Taze patates dilimleriyle etli fırın yemekleri yaparken; yemeğin pişme süresi gözönüne alınarak, patates önceden diri kalmak şartıyle haşlanabilir.

Örneğin; fırında patatesli tavuk kanat kızartmak isterseniz, taze patatesi 10 dakika süre ile haşladıktan sonra dilimlemeniz gerekir. Çünkü; tavuk kanat fırında 200°C derecede 25 dakikada kızarır. Taze patates ise, fırında 200°C derecede 35 dakikada kızarır. Taze patatesi doğrudan dilimleyip kanatların yanına koyduğunuzda, kanatlar piştiği halde patates dilimlerinin (diri kaldığını) tam pişmediğini görürsünüz. Bu sebeple taze patates 10 dakika süre ile önceden haşlanır, dilimlenir ve kanatların yanına konursa patatesle tavuk kanat aynı sürede pişer. Bu nedenle yemeğinize kulp takanınız olmaz, değil mi?  

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir