tabanı yanmış (dibi tutmuş) tencere nasıl temizlenir


Tabanı yanmış, dibi tutmuş tencere nasıl temizlenir? Dibi tutan tencere, altı yanmış tencere, yanık tencere, ya da tavadaki yanık kalıntıları nasıl çıkar diye, derin derin düşünmeye gerek yok. Resimde görünen bir tencerenin başına gelenleri görmektesiniz. Yanmış olan ister bir tencere olsun veya bir tava olsun, yanık artıklarını gidermek gayet basit. Yapmanız gereken, gerekli vaktinizin olup olmamasına bağlı. Yanmış tencere ve tavanın acil olarak kullanımı gerekmiyorsa; üzerine kaynar su, bir miktar deterjan koyup kapağını kapatın ve uzunca bir süre beklettikten sonra kontrol edin. Tabandaki yanık kalıntıları kalkmış ise, doğrudan aleti yıkayın ve durulayın.

Eğer; tabandaki kalıntıların bir çoğu kalkmış olduğu halde, bir kısmı tabanda hala yapışık duruyor ise, çelik ovma telini kullanarak kalıntıları çıkarın. Elbette çelik ovma teli kaplamasız "çelik, alüminyum, döküm vs. gibi" tencere ve tavalar için uygundur. Teflon benzeri kaplamalı tava ve tencereler için, naylon, sünger veya benzeri ovma teli kullanmanız gerekir. Acil durumlarda tabanı yanmış tava ve tencerelerin temizlenmesi için ilk yapılacak olan işlem, alet içerisine deterjan ve su koyup bir süre kaynatmaktır. Ardından tava ve tencereyi yıkayıp, durulamaktır.

Tabanı yanmış tava ve tencerlerin temizlenmesi için, tencerenin içerisine su, karbonat ve tuz koyarak kaynatıldıktan sonra da temizlenebilir. Hatta, tencere içerisinde sirkeli su kaynatarakta tabanı yanmış tava veya tencere temizlenebilir. Önemli olan tava ve tencerenin ne pişirildiğinde dibinin yanmış olması ve buna uygun yöntemin uygulanmasıdır. Tabanı yanmış mutfak aletlerinin temizliği için, yanmanın özelliğine göre bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı ve çamaşır suyu dahi kullanılabilir. Yani; tabanı tutmuş tencere ve tavayı atmanız gerkmez, mutlaka temizlenebilir.

Resimde görünen yanık tarafımdan "özel olarak" fotoğraf çekimi için yapılmıştır. Bu yanığı elde etmek için, tabanı kalın çelik tencere içerisinde unlu su karışımını "tenecerenin tabanı tutuncaya kadar" kaynattım. Gördüğünüz gibi tencere ne hale geldi. Tencerenin tabanı tamamen kurudu. Tencereyi temizlemek için içerisine bulaşık deterjanı ve su koydum, bir defa fokur fokur kaynattım. Ardından ocağı söndürdüm ve tencereyi bir saat süre ile beklettim. Süre bitiminde bir kaşık yardımı ile kaba kalıntıları kazıdım. Peşinden çelik ovma teli ve bulaşık süngeri kullanarak "yaklaşık üç dakika içerisinde" temizledim. Tencerem ilk günkü gibi pırıl pırıl oldu.
seramutfak©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

sulu sütlaç nasıl koyulaşır

donmuş taze fasulye kokusu nasıl giderilir

pilava ne kadar yağ konur