30 Ekim 2013

on 2 comments

kefirin bozulduğunu nasıl anlarız


Kefir mayasının bozulduğunu anlamamız için; önce kefirin fiziki görünümünü ve kefir içeceğinin tadını bilmemiz gerekir. Bunları bilmeden kefir mayasının bozuk olduğunu veya kefir içeceğinin bozuk olduğunu anlamaya imkan yok. Anlatacaklarım kefir mayası ile hazırladığım kefir içeceğini hazırlarken karşılaştığım sorunların sonucu, edindiğim deneyimlerimdir. Bu yüzden, kefir konusunda vereceğim bilgiler bilimsel gerçeklikten uzaktır. Yani; iki kere iki dört eder diyemem. Ama, kefir mayalama konusundaki deneyimlerim sizlere ışık olacaktır.


Kefir mayası süt rengi görünümündedir. Kefir mayası ile kefir içeceğini hazırlamak için hijyen şarttır. Aynen laboratuvarda çalışan laborant gibi, kefir mayasına özen göstereceksiniz. Kefir doğrudan musluk suyu ile yıkanmaz. Kefir, rastgele kaplar kullanılarak mayalanmaz. Kefir metal kap içerisinde bulundurulmaz ve metal kaşıkla bir yerden alınıp başka yere konmaz. Kefiri süzmek için metal süzgeç asla kullanılmaz. Kefir kapları cam, süzgeçleri plastik ve kaşıkları tahta olmalıdır. Kefiri saklarken veya yıkarken musluk suyu ve süt kullanılmaz.

Kefir mayası kaynamış ve soğutulmuş su, ya da pastorize edilmiş sütle saklanır. Kefir mayasını yıkamak için de aynı kural geçerlidir. Kefiri mayaladığınızda resimde göründüğü gibi, kavanozun üzeri temiz bezle veya kağıt peçete ile örtülmelidir. Sağlıklı kefir mayası sütü en geç 24 saat içerisinde mayalar. Bu süre uzatıldıkça, yani kefir mayası süt içerisinde kaldıkça kefir içeceği ekşimeye başlar. İşte, kefir içeceğinin ekşiliğini damak tadınıza göre siz ayarlayacaksınız. Ekşi veya tatlı kefir içeceğini nasıl seviyorsanız bu süreyi siz hesaplayacaksınız.

Bu anlatacaklarım çok önemli, anlatacaklarımla kefir mayasının bozulup bozulmadığına karar verebilirsiniz. Kefir mayası ile hazırlanan kefir içeceği koyu ayran kıvamında ve rengindedir. Kefiri uzun süre süt içerisinde tutmuşsanız eğer, tadının ekşiliğinden başka tadı almazsınız. Hazırladığınız kefir içeceğinin özel bir kokusu ve tadı yoktur. Ayrıca, kefir mayasını süt içerisinde istediğiniz kadar tutun sütün peynir altı suyunu çıkarmaz. Yani, sağlıklı kefir mayası ile sütü mayaladığınızda kavanozunuzun dibinde yeşilimtrak suya rastlamazsınız.

Elinizde sağlıklı kefiriniz varsa, sokak sütleri ile kefiri mayalamayınız. Kefiri mayaladıktan sonra kesinlikle kefiri su veya sütle yıkamayınız. Sadece kefiri plastik süzgeçle süzün ve olduğu gibi mayalayacağınız sütün içerisine bırakın. Kefir mayasının bozulmaması için, pastorize günlük süt veya 2-3 aylık uzun ömürlü kutu süt kullanın. Sağlıklı kefir mayasının her daim elinizin altında bulunması için, anlattıklarımı uygulamanız gerekir. Resimde görünen kavanoz içerisindeki kefir maysı 4 günlüktür. Gördüğünüz gibi sütte ayrışma ve kesilme yoktur.



2 yorum:

  1. Merhaba ben mayalayınca suyu dibinr çöküyor. Tvde çıkan ve tanıtılanda böyleydi sizin dediğinize göre bu sağlıksız yani

    YanıtlaSil
  2. İlk kefiri kullanmaya başladığımda bende bu durumu olağan sayıyordum. Zaman içerisinde, kefiri iyi bilen birinden bu durumun sağlıksız kefir mayasından kaynaklandığını öğrendim. Mayayı attım, yeni maya tedarik ettim ve sütün kesilme sorunundan kurtuldum. Yıllarca kesilmiş kefiri içtiğim halde, herhangi bir sağlık sorunuyla da karşılaşmadım.

    YanıtlaSil