karpuz reçeli nasıl yapılır



Karpuz reçeli, karpuz kabuğunun beyaz kısmı kullanılarak yapılır. Karpuz kabuğu reçeli yapılırken kabuğun dağılmaması için kireç kaymağına yatırılır. Kireç kaymağına yatırılan karpuz kabuğu "kabuğun iriliğine göre" 4 ila 12 saat içerisinde sertleşir. Sertleşen karpuz kabuğu bol su içerisinde yıkanarak, kireç kaymağının bırakmış olduğu acılıktan arındırılır. Ardından istenilen reçel şırasının yoğunluğuna göre, toz şeker ve su kullanılarak kabuk pişirilir. Normal kıvamda reçel yapımı için 1 kg. soyulmuş ve dilimlenmiş karpuz kabuğu için 1 kg. toz şeker yeterlidir. Aynı oranda da su kullanılır. Reçelin daha yoğun olması istenirse, toz şekeri oranı artırılabilir.


Karpuz kabuğu reçeli aynen buradaki tariftekine benzer "Antakya kabak tatlısı nasıl yapılır" işlemlerle yapılır. Karpuz kabuğu dilimleri kabak dilimlerinden daha çabuk piştiği için, karpuz reçeli yapım süresi oldukça kısadır. Resimde gördüğünüz karpuz kabuğu reçeli toplam bir saat sürede yapılmıştır. Reçel yapımında karpuz kabuğu istenilen şekilde dilimlenir. Kabuğun kırmızı iç kısmı ve yeşil dış kısmı tamamen beyaz kısmından ayrılır. Dilimler şerbet içerisinde pişirilirken zaman içerisinde şeffaf bir renk aldığında reçel olmuş demektir. Bu sırada limon suyu veya limon tuzu ilave edilir. Karpuz reçeli yapımında aroma vermek için vanilya, karanfil, tarçın kullanılabilir.
seramutfak©