18 Nisan 2013

on 4 comments

ev yoğurdu neden sulanır


Uygun şekilde mayalanmış sütle yapılan yoğurt tenceresinden bir kaşık yoğurt alırsanız, yoğurdun boşluğunda su birikir, bu normaldir. Eğer, evde yapılan yoğurt gereğinden fazla su bırakıyorsa, işte bunun birkaç nedeni var. İlk nedeni, süt yeterli sürede kaynatılmamıştır. Şöyle ki, yoğurt yapılacak sütün içerisindeki su miktarı kaynatılarak uçurulması gerekir. Bu oran sütün üçte biri miktarında olmalıdır. Yani 1 kilo sütü kaynattıktan sonra arta kalan sütü ölçtüğünüzde sütünüz 700 gr. gelmelidir. Unutmayın, sütü bol bol kaynatarak yoğunluğunu artırın ve ondan sonra mayalayın.

Yoğurdun sulanması için ikinci neden ise, sütün gerekli ısıda mayalanmadığıdır. Normalde kaynamış süt 40-45 derece arasında yoğurt mayası ile mayalanır. Sütü mayalarken bu ısı derecelerine uymazsanız yoğurdunuz fazlasıyla sulanır. Üçüncü neden ise, sütü mayaladıktan sonra "taze sütlerde" 3 ila 4 saat içerisinde maya tutar ve sütünüz tutmuş ise; sütün üzerindeki örtüyü kaldırmanız gerekir. Eğer bu sürelere uymazsanız yoğurdunuz yine sulanır. Birde iyice tutmamış yoğurdu sallarsanız yoğurdunuz yine sulanır.
seramutfak©

4 yorum:

  1. seracığım ne kadar akıllısın öyle, tavsiyelerine uyacağım.

    YanıtlaSil
  2. şimdi anladım, bir keresinde kendi yoğurdumu kendim yapayım dedim conbul conbul su kesti.

    YanıtlaSil
  3. conbul ne ki, kurbi?

    YanıtlaSil
  4. bakıyomda yimek tarfin yok dimekki sende bilgi veriyon gözüm

    YanıtlaSil