ev yoğurdu neden sulanır

18 Nisan 2013


Uygun şekilde mayalanmış sütle yapılan yoğurt tenceresinden bir kaşık yoğurt alırsanız, yoğurdun boşluğunda su birikir, bu normaldir. Eğer, evde yapılan yoğurt gereğinden fazla su bırakıyorsa, işte bunun birkaç nedeni var. İlk nedeni, süt yeterli sürede kaynatılmamıştır. Şöyle ki, yoğurt yapılacak sütün içerisindeki su miktarı kaynatılarak uçurulması gerekir. Bu oran sütün üçte biri miktarında olmalıdır. Yani 1 kilo sütü kaynattıktan sonra arta kalan sütü ölçtüğünüzde sütünüz 700 gr. gelmelidir. Unutmayın, sütü bol bol kaynatarak yoğunluğunu artırın ve ondan sonra mayalayın.

Yoğurdun sulanması için ikinci neden ise, sütün gerekli ısıda mayalanmadığıdır. Normalde kaynamış süt 40-45 derece arasında yoğurt mayası ile mayalanır. Sütü mayalarken bu ısı derecelerine uymazsanız yoğurdunuz fazlasıyla sulanır. Üçüncü neden ise, sütü mayaladıktan sonra "taze sütlerde" 3 ila 4 saat içerisinde maya tutar ve sütünüz tutmuş ise; sütün üzerindeki örtüyü kaldırmanız gerekir. Eğer bu sürelere uymazsanız yoğurdunuz yine sulanır. Birde iyice tutmamış yoğurdu sallarsanız yoğurdunuz yine sulanır.
seramutfak©



4 yorum:

hevenk dedi ki...

seracığım ne kadar akıllısın öyle, tavsiyelerine uyacağım.

KURBİ dedi ki...

şimdi anladım, bir keresinde kendi yoğurdumu kendim yapayım dedim conbul conbul su kesti.

sera dedi ki...

conbul ne ki, kurbi?

pilavcı hamdi dedi ki...

bakıyomda yimek tarfin yok dimekki sende bilgi veriyon gözüm

Yorum Gönder