türk kahvesi nasıl yapılır


Türk kahvesi nasıl yapılır demek daha doğru olanıdır. Kahve köz ateşinde, bakır cezve içerisinde (kaynak su, şeker, kavurulmuş ve çekilmiş taze kahve ile) yapılır desemde bu işin hikaye tarafı aldırmayın. Kahve elinizde bulunan imkanlarla yapılır. Kahve şeker oranına göre isimlendirilir. Sade kahve, orta şekerli kave ve şekerli kahvedir. Sade kahvede şeker kullanılmaz. Orta şekerli kahve için, bir çay kaşığı ölçüsünde toz şeker kullanılır. Şekerli kahve yapmak için, bir tatlı kaşığı ölçüsünde toz şeker kullanılır.


Kahve yapmak için soğuk ve sıcak su kullanılabilir. Şehir suyu klorsüz, ya da kaynamış su ise kullanılabilir. Kahve pişirmek için en güzeli şişe su kullanmaktır. Bir kaç fincan kahve yapılacaksa mutlaka büyük cezve kullanılmalıdır. Bence kahve yapmanın en can alıcı noktası burasıdır, cezvenizi doğru seçin. Cezvenin bakır, alüminyum veya çelik olmasının bir özelliği yoktur. Köz üzerinde kahve yapıyorsanız, ısı iletimi için bakır cezve daha iletkendir. Kahvemizi mutfak ocağımızda yaptığımıza göre sorun yok, bütün cezveler aynıdır.

Orta şekerli kahve nasıl yapılır: Tek kişilik cezve içerisine bir fincan dolusu su, bir çay kaşığı toz şeker konur ve karıştırılır. Üzerine bir tatlı kaşığı dolusu (tepeleme) kahve konur ve tekrar karıştırılır. Ardından cezve ocağın en küçük gözü üzerine oturtulur. Ocak yakılır ve alev ayarı en kısık şekilde ayarlanır. Cezve ısınıp içerisindeki kahve, çevresinden köpürmeye başladığında (taşmasına fırsat vermeden) yavaşcacık fincana boşaltılır. İşte, orta kahve böyle yapılır. Çoklu fincan kahve yaparken, cezve içindeki kahve köpürmeye başladığında cezve ocak üzerinden alınır ve köpükleri (tatlı kaşığı ile) fincanlara taksim edilir. Ardından cezve tekrar ısıtılır, kaynatılmadan ve taşırmadan fincanlara taksim edilir.
seramutfak©

Bu blogdaki popüler yayınlar

ekşi yoğurt mayasından tatlı yoğurt

pilava ne kadar yağ konur

yanık sütten ne yapılır

Aşurelik buğday ve yarma 'dövme' nedir